Na komaj šest let starih blokih mrgoli napak

Po številnih pritožbah se je Stanovanjski sklad končno lotil sanacije objektov, ki jih je zgradil Gradis skupina G.

Objavljeno
13. avgust 2015 21.55
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Jesenice – Po številnih pritožbah, ki so jih kupci novih stanovanj zaradi napak in nekakovostno izvedenih del na blokih na Prešernovi cesti na Jesenicah že vse od vselitve pred šestimi pošiljali republiškemu stanovanjskemu skladu (SSRS), se je ta končno lotil sanacijskih del. Skupaj bodo stala več kot 260.000 evrov.

Seznam popravil in napak, ki jih je treba odpraviti na komaj šest let starih blokih z 69 stanovanji, je dolg: predvidena je sanacija fasade, toplotna izolacija nadstreškov nad balkoni, popravilo kleparskih obrob in kritine nad vhodi in na strehah objektov, popravilo strelovodov, slikopleskarska dela in dodatna dela pri odvodu talne vode iz kleti (v enem bloku), sanirali bodo odvode natečenih talnih vod iz dvigalnih jaškov na vhodih, prilagodili dvigalne naprave na novo višino tlakov v jaških in sanirali nosilne konstrukcije v dvigalnih jaških. Na skladu pravijo, da bi bila celovita sanacija jaškov dvigal, ki jih zaliva, tehnično prezahtevna in predraga, zato bodo vodo izčrpavali s črpalkami. »Gradnje, ki jo je izvajal Gradis skupina G ne ocenjujemo kot kakovostne,« pravijo na SSRS.

Stanovalci upajo na bolj normalne razmere

Kupci stanovanj so se že po nakupu počutili opeharjene, saj za 1400 evrov, kolikor so plačali za kvadratni meter stanovanjske površine, niso dobili pričakovane kakovosti. Po vselitvi najemnikov v prazna stanovanja, ki jih stanovanjski sklad ni mogel prodati in jih je skupaj z občino Jesenice leta 2010 namenil neprofitnemu najemu, se je kakovost bivanja še znižala, opozarja lastnik enega od stanovanj. Po njegovem zaradi najemnikov, ki živijo v socialnih stanovanjih, od mirne soseske ni ostalo veliko. »Zdaj smo zadovoljni vsaj s tem, da smo dokazali, da bloki niso bili dobro narejeni, in upam, da bomo odslej živeli v normalnih razmerah,« je dejal stanovalec, ki se noče izpostaviti z imenom.

V stanovanjskem skladu so prepričani, da je za slabo kakovost gradnje odgovoren graditelj, podjetje Gradis skupina G, od katerega so odkupili bloke. Ko pravijo, so morali sami »operativno in finančno pristopiti k odpravi stvarnih napak«, da bi zagotovili bivanjsko ustrezne pogoje v objektih, saj se v Gradisu skupini G na večkrat posredovana opozorila o stanju objektov niso odzvali. Brez odgovorov Gradisa skupine G so ostala tudi vprašanja Dela, zakaj niso opravili vseh projektiranih del, kot pravijo na skladu, in zakaj niso začeli odpravljati napake. Stroške popravil bo sklad od Gradisa skupine G po vsej verjetnosti moral iztožiti, saj ga v pravdnem postopku terja že za stroške popravila dvigal. V Gradisu skupini G so na vprašanja Dela v zvezi z vdorom vode v jaške dvigal pred časom sporočili, da nanja ne morejo odgovoriti, ker da do poteka garancijske dobe za dvigala v letu 2012 ni bilo ugotovljenih pomanjkljivosti, pa tudi sicer so bili bloki po njihovem mnenju zgrajeni skladno z gradbeno dokumentacijo, saj je bilo zanje izdano tudi uporabno dovoljenje. Na očitke kupcev, da so bili zadi nekakovostne gradnje opeharjeni, takrat niso odgovorili.