Na Koroškem nekatera naselja odrezana od sveta

Brez elektrike 13.000 Korošcev. Zaprli nekaj cest. Drevesa se podirajo. Padlo je tudi na bencinski servis.

Objavljeno
02. februar 2014 11.45
Žled na Koroškem
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec - Gasilci imajo na Koroškem polne roke dela, saj so v ledenem dežju, ki tudi danes še ni ponehal, že včeraj in vso noč odstranjevali na stotine dreves, ki so se zaradi žledu podirala na lokalne ceste po vsej Koroški.

Ker so ljudje večinoma ostajali doma, k temu jih je pozivala tudi civilna zaščita, do nesreč ali večjih zastojev na cestah ni prihajalo, poškodoval se je le občan na Ravnah na Koroškem, ko je pomagal pri odstranjevanju podrtega drevesa, pri čemer ga je deblo oplazilo po obrazu in po roki. Reševalci so ga odpeljali v dežurni zdravstveni dom.

Ledeni dež je povzročal napake na daljnovodih in izpade elektrike, največ na območju Raven na Koroškem in Vuzenice ter v okolici Slovenj Gradca.

V soboto je tako za nekaj časa ostalo brez elektrike 1108 odjemalcev, nekateri tudi še v nedeljo, ko so se razmere poslabšale in je prišlo do dodatnih izpadov električne energije. Zaradi onemogočenega dostopa je odpravljanje napak zelo oteženo, koroškim ekipam pa so priskočile na pomoč tudi ekipe iz celjske in krške distribucijske enote Elektra Celje. V nedeljo dopoldne je brez elektrike že 13.000 Korošcev.

V noči na nedeljo so se razmere poslabšale tudi na cestah, vzdrževalci pa niso več zmogli zagotavljati varnosti in prevoznosti, zato so danes nekatera naselja odrezana od sveta.

Drevo se je ponoči podrlo na bencinski servis v Slovenj Gradcu, podrto drevje pa je ponoči za nekaj časa zaprlo cesti Maribor - Dravograd pri hidroelektrarni Vuzenica ter Mislinja - Velenje v Hudi luknji. Drevesa so se podirala tudi v naseljih, na parkirane avtomobile in na pločnike.

Šolski prevozi bodo moteni

Na območju mestne občine Slovenj Gradec bodo jutri moteni šolski prevozi. Ker prevozniki ne bodo mogli voziti na vseh običajnih progah, predvsem v hribovskih naseljih, občina starše poziva, naj sami prepeljejo otroke v dolino, če bo to mogoče, sicer pa naj ostanejo doma.

V odpravljanje posledic zmrzali se je vključila tudi civilna zaščita, komunalna podjetja pa se trudijo soliti povsem poledenele pločnike in javne poti.