Na Koroškem pravilnik berejo vsak po svoje

Regijska bolnišnica je v skrajnem primeru tudi sama pripravljena zagotoviti zdravnike v modro-zelenem sektorju.

Objavljeno
18. januar 2016 22.42
Mateja Kotnik, Janoš Zore
Mateja Kotnik, Janoš Zore
Brežice, Slovenj Gradec – Včeraj zjutraj se je po letu dni delovanja novega urgentnega centra v Brežicah dvema bolnišničnima ekipama prve pomoči – kirurški in internistični – pridružil tudi kader nujne medicinske pomoči iz brežiškega zdravstvenega doma.

V Slovenj Gradcu naj bi se to zgodilo prejšnji teden, a se je zataknilo pri dogovorih z vodstvi zdravstvenih domov in Zdravstveno-reševalnega centra Koroške, spor z vsemi vpletenimi pa bo danes poskušalo rešiti ministrstvo za zdravje.

»Težava je, ker imamo premalo zdravnikov. V zadnjih dneh smo resnično napeli vse moči, da bi problem čim prej rešili. Iščemo najmanj enega ali dva družinska zdravnika, ki bi pomagala pri delu v ambulantah. A na oddaljeno Koroško jih je težko privabiti. Predvidevam, da zato pred marcem ne bomo sposobni zagotavljati 24-urne navzočnosti v urgentnem centru,« je povedala direktorica slovenjgraškega zdravstvenega doma Marjeta Vaupot in dodala, da se v regiji zatika tudi zato, ker se povsod drugod po Sloveniji prehospitalne enote samodejno vključujejo v delo urgentnih centrov, na Koroškem pa Zdravstveno-reševalni center ne izpolnjuje vseh pogojev za to.

Čas za dogovor

Marijana Kašnik, direktorica Zdravstveno-reševalnega centra Koroške zatrjuje, da zagotavljajo vse, kar po pravilniku morajo. »Dodatno pa smo se pripravljeni vključiti v delo urgentnega centra v Slovenj Gradcu z dvema zdravnikoma.« Kašnikova zatrjuje, da imata oba za to potrebno licenco. Direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre pravi, da je v regiji na primarni ravni na voljo 31 zdravnikov, ki bi se lahko vključili v delo urgentnega centra, k njim pa je treba prišteti še pet koncesionarjev. »V bolnišnici smo za vsak primer pripravili načrt B, po katerem lahko tudi mi organiziramo delo v modro-zelenem sektorju, a o tem mora odločiti ministrstvo. Pričakujem, da se bomo na današnjem sestanku dokončno dogovorili, kako bomo delali,« je napovedal Janez Lavre.

Zdravstveni dom v Brežicah ponoči zaprt

»Vsa NMP (nujna medicinska pomoč) se v Brežicah od danes izvaja zgolj na urgenci. Ponoči bo zdravstveni dom prvič zaprt,« je dejala družinska zdravnica in vodja NMP Mojca Sušin Pibernik. Zaradi selitve v novo zgradbo je naša sogovornica včeraj vzela dopust. Podobnih prilagajanj prostih uric obvezam v novem urgentnem centru bo v prihodnjem mesecu med družinskimi zdravniki iz brežiškega zdravstvenega doma verjetno še nekaj. Vzrok je pomanjkanje kadra. »Nujno potrebujemo dva nova zdravnika za delo v urgentnem centru,« pravi direktor brežiškega ZD Miroslav Laktić. Ta bosta podnevi ob delavnikih zaposlena zgolj na urgenci, kar bo družinskim zdravnikom omogočalo, da bi se v delo urgence vključevali zgolj ponoči in ob nedelovnih dneh.

»Mesec ali dva smo pripravljeni potrpeti in – ob 40 urah rednega dela s pacienti v družinskih ambulantah – nadurno delo v urgentem centru opravljati tudi čez dan ob delavnikih,« pravi Sušin Pibernikova: »Naša velika želja je, da se delo v rednih ambulantah družinske medicine loči od dela na urgenci.«

»Če novih zdravnikov ne bomo dobili, se bo nov sistem dela porušil,« pravi Laktič. Na januarski razpis za novi delovni mesti se je do zdaj odzvala ena zdravnica, ki bo predvidoma zaposlena sredi februarja. Do zaposlitve drugega zdravnika bodo potrebe v Brežicah – ob devetih reševalcih bodo morali dodatno zaposliti še štiri – krpali tudi s pomočjo petih specializantov medicine.