Na kožo onesnaževalcem pisana uredba gre pred evropsko sodišče

Pri vladni uredbi o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaženja je Bogovič popustil kapitalu; kaj bo storil Židan?

Objavljeno
28. marec 2013 19.08
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Če bo vlada potrdila uredbo o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaženja, se bo uredba skupaj z okoljskimi dovoljenji za 27 onesnaževalcev znašla pred evropskim sodiščem, kar utegne Slovenijo drago stati, je včeraj napovedal Uroš Macerl, predsednik zasavskih okoljskih aktivistov iz Eko kroga.

Na to, da ministrstvo za kmetijstvo in prostor (MKO) intenzivno pripravlja spremembe uredbe, ki bo pisana na kožo 27 največjih slovenskih onesnaževalcev, je Delo opozorilo anonimno pismo pred tedni. Popravki jim bodo omogočili okoljska dovoljenja (OVD) za obstoječe naprave, kar po dosedanji uredbi, iz leta 2007, ni bilo mogoče. Po tej dovoljenja za staro napravo ne more dobiti noben onesnaževalec, katerega emisije presegajo tri odstotke vseh emisij v okolju. Reprezentančni primer je Lafarge Cement (LC), ki mu bo spremenjena uredba omogočila, da v stari napravi znova sežiga odpadke.

Da MKO res pripravlja "generalno uredbo", ki bo rešila težave 27 onesnaževalcev, ki prek Gospodarske zbornice že več let pozivajo k spremembi uredbe, je javno priznal tudi minister prejšnje vlade Franci Bogovič. Po Macerlu je to spreminjanje predpisov na slabše: "Uredba blaži strogost predpisov, ki omejujejo izpuste. To ni le v nasprotju z zdravo pametjo, ampak tudi z evropskimi smernicami o previdnostnem načelu."

Eko krog je zato včeraj javno pozval Bogovičevega naslednika Dejana Židana, naj poskrbi, da bo "varovanje okolja namesto služenja interesom plačanih lobistov" končno postalo cilj MOK in njegovih služb. Prva ministrova naloga naj bo, priti do izvornih podatkov o okoljskih težavah, ne pa do "prefiltriranih, prek drugega nivoja ministrstva, ki je bil vsaj doslej pripravljen služiti tujemu kapitalu". Macerl je prepričan, da bi morale biti odločbe s prepovedmi sežiganja nevarnih odpadkov že davno spisane: "Ni jih zaradi popuščanja slovenske politike pritiskom francoskega kapitala."

Zatišje okrog zasavskih okoljskih problemov zadnjih nekaj mesecev in Arsov odvzem OVD LC pred dvema tednoma sta bila očitno varljiva. Enako varljiv je bil Arsov odvzem OVD trboveljskemu LC pred dvema tednoma. Zato se hkrati s sporno uredbo v zadnjih dneh pritiski stopnjujejo. Stopnjujeta jih tako francoska stran kot nasprotniki sežiganja.

Francoski veleposlanik Pierre-Françoise Mourier je z ekipo minuli teden celo obiskal LC in se sestal z županoma Zagorja in Trbovelj. Občina Trbovlje je stranka v postopku izdaje OVD za LC in - tako Macerl - v tej vlogi v glavnem molči. "Četudi je bil v pogovoru z županom Vilijem Trevnom LC omenjen samo enkrat, o čemer dvomim, bi ga moral prijaviti kot lobistični stik," pravi Macerl. Delo je prijavo lobističnega stika pri Trevnu včeraj preverjalo zaman.

Že prihodnji teden bo "blaženje predpisov" v prid onesnaževalcem v državnem svetu sprožil tudi zasavski svetnik in zagorski župan Matjaž Švagan: "O uredbi je treba spregovoriti javno. O varstvu okolja ne moremo razpravljati zgolj v sklopu 14-dnevnih javnih razprav, kot tudi v kriznih časih nista sprejemljiva izkoriščanje delovnih mest ali sprejemanje odločitev v škodo generacijam na račun kapitala, ki je, vemo, kratkega veka."