Na leto pojemo pol kilograma več medu

Podatki s celjskih sejmov: Lanska čebelarska letina je bila povprečna, ponekod pa je umrlo do tri četrtine čebel.

Objavljeno
17. marec 2012 21.18
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Celje – Na celjskem sejmišču bodo jutri pod večer zaprli štiri tradicionalne spomladanske sejme Floro, Poroko, Altermed in ApiSlovenijo. Danes so čebelarji predstavili tudi stanje čebelje populacije v državi. Za čebelarji je burno leto s pomori čebeljih družin in povprečno letino.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč pravi, da uradne ocene sicer še ni, vendar je ponekod umrlo do tri četrtine čebel, drugod nič. Koliko od lanskih 150.000 družin je umrlo, bo znano v nekaj tednih.

Bolj spodbudno pa je sodelovanje z ministrstvom za kmetijstvo pri različnih projektih, ki že prinaša prve rezultate. Število organiziranih čebelarjev se je v štirih letih povečalo za četrtino, na 7500, vseh je že 9000.

Slovenec namesto nekdanjega 0,9 na leto zaužije že 1,4 kilograma medu, večinoma domačega, povečala se je poraba drugih čebeljih izdelkov, akcijo tradicionalni slovenski zajtrk pa so po čebelarjih povzele tudi druge kmetijske panoge. Čeprav Slovenija pridela okoli 2000 ton medu, ga je 420 ton zato treba še uvoziti.

Na simpozij o čebeli kranjski sivki, ki je po svetu za italijansko čebelo pri čebelarjih najbolj razširjena vrsta, so v Celje prišli predstavniki Bolgarije, BiH, Hrvaške, Irske, Poljske, Romunije, Slovaške, Slovenije, Srbije, Turčije, mednarodne zveze Apimondia in balkanske zveze Apislavija. Kot zanimivost – kranjsko sivko imajo tudi skoraj vsi čebelarji v Nemčiji.

Čebele so svojevrsten indikator okolja in aprila začenjajo slovenski čebelarji še akcijo prepričevanja ljudi, naj sejejo in sadijo medonosne rastline, tudi okrasne, vsepovsod – po balkonih in vrtovih, mestih in vaseh, čebelarji pa predlagajo tudi, da bi na vseh površinah v lasti države vzgajali takšne rastline.

Zelo pestro na spomladanskih sejmih

V duhu novega zavedanja o pomenu in nujnosti lokalne samooskrbe minevajo v Celju tudi drugi sejmi. Tako so že včeraj na sejmu Flora predstavili vseljudsko akcijo vzgoje in izmenjave avtohtonih semen.

Na štirih spomladanskih celjskih sejmih vlada veliko zanimanje za nakup vrtnih pripomočkov, semen in sadik, brezplačne nasvete domačim vrtnarjem, opremo okolice domov, ponudbo izdelkov in storitev za vse, kar je povezano s poroko ter za izdelke in storitve za kakovostnejše življenje in boljše počutje.

Danes so se za državne nazive na sejmišču pomerili tudi mladi cvetličarji, vrtnarji in aranžerji. Med cvetličarji sta bila najboljša Simona Šinkovec in Karmen Resnik z Biotehniškega centra Naklo, med vrtnarji Matej Jančič in Tomaž Kotnik s Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, med mladimi aranžerji pa sta državna prvaka postali Nastja Hrga in Amalija Šegula z Ekonomske šole Šolskega centra Ptuj.

Na sejmu Altermed so razglasili zmagovalce natečaja Eko-paket na temo ustvarjalnega izdelovanja iz odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove. Na sejmu Poroka je bilo največ zanimanja za modne revije, ki jih bodo ponovili tudi danes in jim dodali posebno revijo – baletno simfonijo poročnih šopkov.

Iz Nedela.