Univerzitetni protest: predavanja danes »na terenu«

Profesorji FF, FDV, AGRFT predavajo izven predavalnic. Današnje geslo: »Pozor, znanje na cesti!«

Objavljeno
19. december 2012 10.00
Posodobljeno
19. december 2012 10.26
Ti. Kr., Ozadja, Ni. Č., Delo.si
Ti. Kr., Ozadja, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Profesorji Filozofske fakultete, Fakultete za družbene vede in AGRFT svoja predavanja od 7. ure dalje protestno izvajajo na 40 lokacijah - lokalih, knjižnicah, ulicah, trgih, gledališčih, muzejih ...

Kot da bi bili v učilnici, le da so zamenjali lokacijo, jih poslušajo in predavanja vestno beležijo vedoželjni študenti.

13:00

Na Šuštarskem mostu so študentke predšolske vzgoje Pedagoške fakultete postavile lutke, s katerimi bodo improvizirale družbeno-kritične predstave z naslovoma »Vrtec ali piščančja farma« in »Najboljši sir v Mišolandiji za privilegirane«.

11:45

Na Nazorjevi cesti študenti AGRFT, smer igralstvo, izvajajo različne vaje za izgovorjavo. Smeha ne manjka.

Na drugem koncu središča Ljubljane Delov novinar Lenart J. Kučić s profesorjem FF Gorazdom Kovačičem v Cafe Galerija predava o tem, ali je mogoče diplomirati z Googlanjem. Poslušajo ga študenti prvega letnika sociologije kulture.

10:00

V paviljonu na Kongresnem trgu so študenti FDV-ja ob 9.30 poslušali predavanje Kritične obravnave religijskega pojava dr. Aleša Črniča.

Na Trgu Republike pa so ob isti uri študenti filozofske fakultete imeli posebno predavanje Paulo Freire in kako naj pedagogiko zatiranih razumemo danes? dr. Uršule Lipovec Čebron in Juša Škrabana.

Predavanj se lahko udeležijo vsi zainteresirani, a kot smo opazili, se od mimoidočih le redko kdo ustavi.

Ker so predavanja napovedana kot protestna, so v ta namen z varnostnimi ograjami ogradili državni zbor, ki ga varuje tudi okrepljeno število policistov.

Danes bodo profesorji odgovarjali med drugim tudi na vprašanji Je mogoče diplomirati z googlanjem? in Zakaj govorimo?

Zagotovo boste izmed 88 dogodkov našli tudi kaj zanimivega zase. Objavljamo urnik predavanj.

Zakaj protest?

• Ker nihče ne ve, kdo bo dobil 16 milijonov evrov, ki so jih poslanci namenili visokemu šolstvu pred dvema tednoma - bodo to javne ali zasebne fakultete;

• ker univerze že pred varčevanjem niso imele dovolj sredstev za izvedbo bolonjskega petega letnika; ker ministrstvo kljub nesoglasju vztraja pri noveli zakona o visokem šolstvu - ta med drugim določa od pet do sedem pedagoških ur (zdaj šest).

Eden glavnih ciljev varčevanja je po mnenju dr. Gorazda Kovačiča s filozofske fakultete discipliniranje izobraženih; »to pomeni, da se nas vlada verjetno boji«. Mi se, dodaja, »nje ne bojimo. Zato bomo dostojanstveno opravljali svoje delo, če ne drugje, pa tam, kamor nas sili vlada, to je na cestah.«

To je šele začetek, načrtujejo pa že naslednje korake, je včeraj dejal dr. Aleš Črnič s FDV, ki se poleg pedagoške fakultete in AGRFT, pridružuje akciji. Tudi zato, ker ta vlada ne napada javnega sektorja iz ekonomskih razlogov, ampak ideoloških, in ker, kot je dodal Črnič, vlada nima legitimnosti za takšno radikalno predrugačenje družbe.