Na malomarnost pozabili, zdaj je Horvat nesposoben

Nekdanjemu direktorju Igorju Horvatu svet jeseniške bolnišnice očita nesposobnost, in ne več malomarnosti.

Objavljeno
04. november 2014 20.47
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Jesenice – Igor Horvat, ki so ga maja letos razrešili z mesta direktorja Splošne bolnišnice Jesenice (SBJ), je zdaj dobil še odpoved delovnega razmerja. Če mu je svet zavoda ob razrešitvi očital malomarnost, so pri Horvatu, ki je veljal za uspešnega direktorja, kot razlog za odpustitev zdaj navedli nesposobnost. Horvat je že napovedal, da bo prekinitev pogodbe izpodbijal na sodišču.

SBJ je pod Horvatovim skoraj dvanajstletnim vodstvom pridobila certifikate kakovosti Temos, DNV – NIAHO in do družine prijazno podjetje, da gre za relativno uspešnega direktorja, ki sanacijo bolnišnice vodi bolje od nekaterih drugih svojih kolegov na ključnih položajih v slovenskih bolnišnicah, je ob njegovi razrešitvi povedal tudi direktor zavoda za zdravstveno zavarovanje Samo Fakin.

V SBJ pojasnila še pripravljajo

Zakaj so v bolnišnici spremenili mnenje in Horvatu zdaj namesto malomarnosti očitajo nesposobnost, smo vprašali predsednika sveta SBJ Dušana Krajnika in novega direktorja SBJ dr. Janeza Poklukarja, vendar odgovora v nekaj dneh nismo prejeli, ker da zanj potrebujejo več časa in ga bodo pripravili v zakonitem roku sedem dni. Zanimalo nas je tudi, ali ni svet zavoda z razlogom za razrešitev Horvata s položaja direktorja zavedel vlade Alenke Bratušek, ki se je z razrešitvijo strinjala zaradi očitane malomarnosti, ne pa zaradi nesposobnosti, na katero se v bolnišnici zdaj sklicujejo pri odpovedi delovnega razmerja.

Da je najmanj nenavadno, da bi za nekoga ugotovili nesposobnost po tem, ko je bolnišnico vodil več kot deset let, meni tudi pravnik Rajko Pirnat, ki je opozoril, da so postopki razrešitve pravno zahtevni in zahtevajo ustrezno pravno znanje, saj se zadeva sicer hitro preseli na sodišče.

Horvat vložil še drugo tožbo

Razrešeni in zdaj še odpuščeni Igor Horvat je za Delo že napovedal, da bo prekinitev pogodbe o zaposlitvi zaradi nesposobnosti izpodbijal na delovnem in socialnem sodišču. Že junija je na omenjeno sodišče vložil tudi tožbo proti sklepu sveta SBJ o razrešitvi, vendar to o zadevi še ni odločalo. Uradno je SBJ z njim prekinila delovno razmerje šele prejšnji teden, že septembra pa so ga poslali na dopust oziroma na čakanje na delo. Horvat pravi, da ga preseneča, da je dokument o prekinitvi delovnega razmerja podpisal novi direktor SBJ dr. Janez Poklukar, in ne predsednik sveta zavoda. »Do zdaj sem pogodbe o zaposlitvi vedno podpisoval s predsednikom sveta zavoda,« je opozoril Horvat.

Ob Horvatovi razrešitvi s položaja direktorja je Dušan Krajnik večkrat poudaril, da so v SBJ v času, ko jo je vodil Horvat, odkrili številne nepravilnosti in da zato SBJ preiskujejo organi pregona. Horvat pravi, da so Krajnikove obtožbe privlečene za lase in da je prepričan, da kriminalisti niso in ne bodo našli ničesar spornega. Ali so organi pregona že kaj odkrili, še ni znano, saj kriminalisti še preverjajo sume nepravilnosti pri poslovanju in s tem povezanimi kaznivimi dejanji, je dejal Bojan Kos, tiskovni predstavnik PU Kranj.

»Izgube objektivne narave«

Junija letos, ko je Horvatovo razrešitev potrdila vlada, na ministrstvu za zdravje niso odgovorili na vprašanje Dela, kako ocenjujejo delo Igorja Horvata, ki je veljal za razmeroma uspešnega direktorja. V bran mu je stopil tudi direktor zavoda za zdravstveno zavarovanje Samo Fakin, ki je ugotavljal, da so »izgube bolnišnice objektivne narave« in da so na Jesenicah pod Horvatovim vodstvom »tempo sanacije vzdrževali bolje kot v drugih bolnišnicah«. O hitrosti postopkov, s katero so odstavili Horvata, je Fakin takrat dejal, da »nekdo išče službo«.

Pomisleke o zamenjavi direktorja SBJ je še podkrepilo imenovanje njegovega naslednika Janeza Poklukarja, ki so ga na vodstveni položaj imenovali sredi dopustov, tik pred iztekom mandata pa je njegov mandat potrdila še vlada Alenke Bratušek. Vlada v odstopu se je sklicevala na to, da je bila izdaja soglasja k Poklukarjevemu imenovanju nujna za zagotovitev normalnega delovanja Jeseniške bolnišnice, v Izoli pa se ji pri imenovanju direktorja ni niti približno tako mudilo, saj bolnišnico že od avgusta vodi v. d. direktorja.