Na mariborskem vsak mesec 50 novih neplačnikov

Pomoč pri plačilu položnic potrebuje vedno več ljudi, opažajo v Nadškofijski karitas Maribor.

Objavljeno
08. junij 2015 11.59
jsu-Karitas
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Vse več ljudi ne zmore poravnati položnic za osnovne življenjske stroške, čeprav jim pomagajo različne ustanove. A te nimajo denarja za vse, skupni dolgovi za elektriko, ogrevanje in najemnino pa na mariborskem območju presegajo milijonske zneske.

Dvanajst centrov za socialno delo (CSD) iz SV Slovenije je pred kratkim prejelo donacijo Energije plus (17.000 evrov) za poplačilo dolgov za elektriko. Teh je pri njihovih uporabnikih »razmeroma veliko«, je povedala direktorica CSD Maribor Frančiška Premzel. Kot je rekel Bojan Horvat, direktor mariborske Energije plus, ima to podjetje za trženje elektrike trenutno med gospodinjstvi 2200 neplačnikov, njihov dolg pa znaša skoraj milijon evrov. Število neplačnikov »rahlo narašča«. Na to kaže tudi podatek, da je bil lani v tem času dolg pod milijonom evrov.

Dolg najemnikov do JMSS znaša 1.985.106 evrov

»Za odklop elektrike se odločimo v skrajnem primeru, ko stranka kljub vsem poskusom ne plačuje obveznosti. Ocenjujemo, da je na mesec od 50 do 100 takih primerov,« je dejal Horvat. A težave niso le pri plačevanju položnic za elektriko. »Zaradi slabih gospodarskih razmer, s katerimi je povezana tudi velika brezposelnost, opažamo trend neplačevanja stroškov iz najemnega razmerja,« je povedala direktorica Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada (JMSS) Maribor Tanja Vindiš Furman. Dolg najemnikov do JMSS zdaj znaša 1.985.106 evrov, kar je 84.000 evrov več kot v istem času lani. Ta znesek zajema glavnice neplačanih najemnin in stroškov, ki jih je na podlagi subsidiarne odgovornosti lastnika stanovanja upravniku in dobaviteljem energentov namesto najemnika poravnal JMSS Maribor.

Ta ima zdaj v lasti ali upravljanju 2400 stanovanj, neplačevanje najemnine in pripadajočih stroškov pa je eden krivdnih razlogov za odpoved najemne pogodbe in lahko privede do deložacije najemnika.

»Sklad upoštevaje socialno stisko najemnikov politike prisilnih izpraznitev stanovanja ne želi zaostrovati. A je zaradi subsidiarne odgovornosti lastnika stanovanja, zaradi katere je zavezan plačati obratovalne stroške in stroške energentov, če tega ne stori najemnik, primoran tožbe za odpoved najemne pogodbe in izpraznitev stanovanja vlagati prej kot v preteklosti,« je dejala Vindiš Furmanova.

Na Karitas se obrača vse več ljudi

Postopek sprožijo, ko najemnik večkrat zapored ne plača najemnine ali pripadajočih stroškov ter se ne odzove na opomin in dogovori za obročno odplačilo dolga. Letos je bilo razpisanih že 74 deložacij, od tega so jih izvedli 22. Lani so jih v vsem letu izvršili 25, kar 87 pa preložili. Pri reševanju problemov sklad sodeluje s CSD Maribor, najemnike usmerja tudi na Rdeči križ, Karitas ...

V mariborski karitas pravijo, da je ljudi, ki se obrnejo na njih po pomoč pri plačilu položnic, čedalje več. »Pomagamo v najnujnejših primerih, saj za vse nimamo dovolj sredstev,« je povedal Boštjan Cvetič. Za plačilo položnic za osnovne življenjske stroške vsak mesec zaprosi od 130 do 150 ljudi, Nadškofijska karitas pa zanje nameni od 7000 do 8000 evrov – večinoma za poplačilo stroškov najemnin, elektrike in kurjave.

Kot so sporočili iz Energetike Maribor, je dolg zapadlih terjatev do gospodinjstev za ogrevanje konec aprila znašal 1.618.468 evrov. To je sicer sedem odstotkov manj kot v istem času lani, so dodali. »Odklopov ogrevanja posameznih stanovanj ne izvajamo, saj upravljamo le skupno toplotno postajo, na katero je vezanih več stanovanj. Nadaljnje upravljanje skupnih inštalacij pa je v pristojnosti upraviteljev objektov,« je pojasnil direktor Energetike Maribor Alan Perc.