Na medijskih razpisih najbolj uspešno Tele 59 (v postopku prisilne poravnave)

Ministrstvo za kulturo zahteva vračilo sredstev z naslova medijskih razpisov zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti.

Objavljeno
13. januar 2014 10.31
vidic/mediji
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Na rednih letnih razpisih za sofinanciranje programskih vsebin medijev je bilo doslej najbolj uspešno podjetje Tele 59. Od prvega razpisa leta 2002 do leta 2012 je s tega naslova pridobilo 1,71 milijona evrov sredstev. V posebni kategoriji, ki so jo uvedli leta 2006 in je namenjena tudi tisku, pa je z okrog 437.000 evri na prvem mestu Večer.

V obdobju od leta 2002 do leta 2012 je ministrstvo za kulturo razdelilo skupno 29,73 milijona evrov sredstev. Skupen obseg sredstev se vsako leto zmanjša, tako da je bilo leta 2012 razdeljenih le še 2,17 milijona evrov sredstev. To leto pa bo razdeljenih le še 1,55 milijona evrov.

Do sedaj je sredstva dobilo 253 različnih izdajateljev medijev in neodvisnih producentov. Na skupni ravni je bilo najbolj uspešno mariborsko podjetje Tele 59, ki oddaja televizijski program RTS in je prejelo skupaj 1,71 milijona evrov sredstev.

Tele 59 je sicer od konca leta 2013 v poenostavljenem postopku prisilne poravnave, zaradi obsežnih investicij so se mu povečale kratkoročne in dolgoročne obveznosti ter fiksni stroški poslovanja, kriza pa je kasneje privedla do zmanjšanega povpraševanja in padca prihodkov. Družba kmalu ni bila sposobna tekoče poravnavati obveznosti. Konec septembra lani so imeli za 3,48 milijona evrov dolgoročnih in 1,45 milijona evrov kratkoročnih obveznosti.

Tele 59 je sicer v 25-odstotni lasti Lenka Vidmarja ter 75-odstotni lasti podjetja Komunikacija, katerega lastniki so Lenko Vidmar, Janez Ujčič in Nevena Tea Gorjup. 

Družba je tudi v mediaciji za tožbo, saj ministrstvo za kulturo zahteva vračilo sredstev z naslova medijskih razpisov zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti.

Direktor družbe Stipe Jerič je sicer v pogovoru za STA povedal, da se želi mariborska regionalna televizija RTS znova umestiti na vidno mesto slovenske medijske krajine. Uvedba prisilne poravnave je bila po njegovih besedah nujna poslovna odločitev in priložnost za začetek sanacije družbe. Ker se zavedajo, da bodo svoje načrte zelo težko uresničili samostojno, že nekaj časa iščejo možnosti strateškega povezovanja, tako v Sloveniji kot v tujini.