Iz Gornje Radgone v Avstrijo še zadnji begunci

Na policiji so se danes ostro odzvali na poročanje nekaterih tujih medijev o nehumanem ravnanju policije z migranti.

Objavljeno
22. september 2015 11.05
Begunci Gornja Radgona
De. K., Ljutomer, J. P., Pi. K., Ma. F., Delo.si, STA
De. K., Ljutomer, J. P., Pi. K., Ma. F., Delo.si, STA

Gornja Radgona - Prihodi beguncev v Slovenijo so se v prvih dneh delovnega tedna zmanjšali, vendar nihče ne more napovedovati, ali bo tako tudi v prihodnje. Zaradi številnih migrantov, ki se iz Grčije proti Nemčiji in drugih Evropskih državah odpravljajo po iz zahodnobalkanski poti, je pričakovati, da bodo begunci tudi v prihodnosti prečkali Slovenijo, vendar ne v tolikšnem številu kot v petek in soboto. Po oceni notranjega ministrstva bi lahko v prihodnjih dneh v Slovenijo prišlo od manj kot tisoč do 2000 ali 3000 beguncev. Do zdaj jih je Slovenija sprejela več kot 2700.

Skupina 399 beguncev zapustila nastanitveni center

Danes malo pred drugu uro popoldne se je v začasnem begunskem nastanitvenem centru na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni že četrti dan odvil sedaj že dobro znan in utečen ritual: skupina 399 beguncev, ki so jih ptejšnji dan v Gornjo Radgono pripeljali iz Lendave, je po kosilu »samovoljno zapustila« nastanitveni center in peš odšla proti mostu čez Muro, kjer so na avstrijski strani meje nanje že čakali avstrijski policisti in humanitarci. Na samem mostu so jih popisali, jih začasno namestili v šotorih ob meji in jih nato, tako kot prejšnje dni, z avtobusi odpeljali proti Gradcu. Po odhodu te skupine v nastanitvenih centrih v Lendavi in Gornji Radgoni ni ostal več nihče, pravzaprav so razen prosilcev za azil Slovenijo v smeri proti obljubljeni deželi Nemčiji zapustili vsi begunci, ki so od petka naprej prihajali čez mejo s Hrvaško.

Čakajoč morebitni novi begunski val si je tako kakšnih osemdeset prostovoljcev skupaj z vojaki, policisti in pripadniki civilne zaščite, ki so od petka naprej vsak dan poskrbeli za nekaj sto beguncev, lahko za nekaj časa oddahnilo in uredilo center za nove begunce.

Posebnost današnje begunske skupine je bila, da so bili v njej razen dveh ali treh družin z otroki sami moški. Sirski Kurd Ibrahim nam je povedal, zakaj: ko so prispeli na mejo med Hrvaško in Slovenijo, so imele prednost pri prevozu v namestitvene centre v notranjosti države družine z otroki in ženske. Moški so zato morali počakati, sam je na meji čakal tri dni, in ko ni bilo več družin in žensk, so poskrbeli tudi zanje. Sam je ženo in desetletnega sina pustil v Siriji, ker se mu je pot zdela prenevarna. »Na majhnem čolnu se nas je do Grčije peljalo petdeset. Čoln je bi ltako preobremenjen, da so mnogi v morje pometali svojo prtljago, da se ne bi potopil. Tudi jaz sem svojo odvrgel in obdržal samo dokumente, denar in to, kar imam oblečeno,« je pripovedoval in razložil, da je namenjen h kateremu od treh bratov, ki že živijo v Nemčiji v Dortmundu, Dusseldorfu in Berlinu. Ko dobi azil, bo poskušal v Nemčijo spraviti tudi družino. »Hvala Slovenija. Nikoli ne bom pozabil reke Mure,« je dejal ob slovesu na mostu čez Muro.

Policija z ostrim odzivom na poročanje tujih medijev

Na policiji so se danes ostro odzvali na poročanje nekaterih tujih medijev o nehumanem ravnanju policije z migranti. Med drugim jih je zmotilo pisanje enega izmed tujih medijev, da je slovenska policija prejšnji teden pretepla 500 beguncev. Po navedbah policije gre za »povsem netočne in nepreverjene informacije, ki niso resnične«.

Kot navajajo, policija položaj obvladuje, za prispele migrante pa je v sprejemnih centrih dobro poskrbljeno in to »kljub velikemu migracijskemu pritisku«.

Slovenska policija po njihovih navedbah na svoji zunanji meji spoštuje pravila in vse postopke s tujci »izvaja strokovno ter v skladu z nacionalno in evropsko zakonodajo«.

Zavračajo tudi navedbe, da naj bi Slovenija na meji s Hrvaško gradila zid, kar je na novinarski konferenci že zavrnil tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic.

19.10 Premier Miro Cerar je današnji dogovor notranjih ministrov EU o premestitvi 120.000 beguncev znotraj unije označil za korak naprej v iskanju skupnega evropskega odziva. Toda to so »šele posamezne rešitve«, ki jih bo treba domisliti še na ravni evropskega sveta in institucij ter preliti v koherentno celoto ukrepov, je dodal.

Te koherentne celote ukrepov Cerar še ne pričakuje v sredo, ko se bo tudi sam udeležil izrednega vrha EU, ki ga zaradi vse večje migracijske dinamike v EU sklicuje predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Pričakuje pa jo v naslednjih tednih in mesecih, »kajti potem bo zmanjkalo časa«, je pojasnil Cerar.

17.20 V logaškem namestitvenem centru so odlično poskrbeli za begunce, ki so jih doslej sprejeli že okoli 300. Logatec je primer dobre prakse usklajenega delovanja vseh pristojnih služb in prostovoljcev, in to ne zgolj v primeru begunske krize, je po današnjem obisku logaškega namestitvenega centra dejala obrambna ministrica Andreja Katič.

15.45 Predsedniki enajstih evropskih držav, med njimi slovenski predsednik Borut Pahor, so danes na srečanju v nemškem Erfurtu pozvali voditelje EU, naj v sredo na izrednem vrhu o begunski krizi dosežejo dogovor o skupni evropski politiki glede tega vprašanja.

»Mi vsi imamo željo, da naše vlade, ki se danes in jutri sestajajo v Bruslju, dogovorijo, kako se bo Evropa konkretno lotila tega izziva,« je dejal nemški predsednik Joachim Gauck.

15.30 Za Slovenijo je bistveno, da je mehanizem za premestitev 120.000 beguncev znotraj EU tako prožen, da bo tudi Sloveniji omogočal uporabo sheme za premestitev beguncev z njenega ozemlja v druge članice, če bo to potrebno, je danes v Bruslju poudarila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Pogovor med Cerarjem in Milanovićem

15.20 Predsednik vlade Miro Cerar je danes opravil telefonski razgovor s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem glede soočanja z begunsko problematiko. Premiera sta se medsebojno informirala o razmerah v Sloveniji in Hrvaški. Pri tem je hrvaški premier Cerarja informiral o poostritvi nadzora na hrvaško-srbski meji. Na pobudo slovenskega premiera sta govorila tudi o tem, kako izboljšati sodelovanje med policijama, posebej na mejnem prehodu Bregana s ciljem zagotavljanja čim boljšo pretočnost za običajni čezmejni promet.

11.30 Kot smo napovedali včeraj, so danes v radgonskem zbirnem centru nastanjeni večinoma samski moški, otrok je zgolj peščica. Prostovoljci, ki jih oskrbujejo s hrano in drugimi potrebščinami, opažajo, da se ti moški združujejo v manjše skupine in se obnašajo čisto drugače kot begunske družine, ki so v centru prevladovale čez konec tedna.

Šotorov na Obrežju ni več

11.00 Na mejnem prehodu Obrežje so ponoči odstranili zasilno šotorišče, ki so ga v zadnjih dneh postavili begunci, ki so čakali na vstop v Slovenijo. Po besedah koordinatorja prostovoljcev, ki zagotavljajo humanitarno pomoč beguncem v Brežicah, Jerneja Agreža so to storili po navodilu policije, saj je bilo treba vzpostaviti minimalni higienski standard. Če bi na mejni prehod prišla nova skupina beguncev, bodo vso infrastrukturo ponovno postavili. »Je pa res, da smo se na primeru te skupine beguncev, ki je prišla na mejo, veliko naučili, tako da vemo, da se je treba še hitreje odzivati,« je za STA dejal Agrež. Begunci, ki so prišli do meje, so bili po njegovih navedbah zelo izčrpani in so se kar ulegli na beton ali travo. »Da se jih lahko sprejme na neki dostojen način, jim je treba zagotoviti vsaj to, da si lahko odpočijejo na bolj human način. Treba jim je zagotoviti ležišča, če ne drugega, vsaj improvizirano streho, vodo in osnovni obrok, da si opomorejo, da se rehidrirajo,« pravi. Ob morebitnem novem večjem prihodu beguncev lahko po njegovih besedah najnujnejše stvari zagotovijo v pol ure.

10.00 V prostore nastanitvenega centra v Mariboru so ponoči prepeljali in namestili 48 tujcev, domnevno državljanov Sirije, Iraka in Afganistana, ki so v Slovenijo vstopili na območju novomeške policijske uprave.

Nastanitveni center Črni les pri Lenartu v Slovenskih goricah in sprejemni center Gruškovje pa sta trenutno prazna.

09.00 S Policijske uprave (PU) Novo mesto so sporočili, da od včeraj popoldne dalje niso obravnavali nobenih beguncev. Predstavnica novomeške PU Alenka Drenik je za STA davi povedala, da na v preteklih dneh najbolj obremenjenih mejnih prehodih Obrežje in Rigonce ponoči in zjutraj ni bilo prebežnikov, ki bi hoteli nedovoljeno prečkati državno mejo. Omenjena mejna prehoda sta tudi od ponedeljka odprta.

Železniški promet s Hrvaško še vedno ustavljen

Tujcev ni tudi v sprejemnem begunskem centru v Brežicah, saj so jih od tam v ponedeljek pozno zvečer prepeljali v nastanitvene centre po državi, je še povedala Drenikova.

Je pa še vedno ustavljen železniški promet s Hrvaško. Na notranjem ministrstvu se namreč bojijo, da bi se lahko z večjimi kompozicijami v državo nenadzorovano pripeljale večje skupine beguncev.