Na MOL v petih letih odpustili pet ljudi, le dva zaradi krivdnih razlogov

Izredno odpoved so dobili trije uslužbenci, iz krivdnega razloga so odpustili le dva.

Objavljeno
07. december 2011 14.14
Posodobljeno
08. december 2011 08.00
Samo Petančič, Ljubljana
Samo Petančič, Ljubljana
Ljubljana – V zadnjih petih letih so z mestne uprave odpustili vsega pet zaposlenih. Izredno odpoved so dobili trije uslužbenci, iz krivdnega razloga so odpustili le dva.

Na občini pojasnjujejo, da tudi oni spadajo med javne uslužbence, zato odpuščanje zanje ureja 154. člen zakona o javnih uslužbencih. Ta med drugim določa, da pogodba o zaposlitvi neha veljati, če uradnik ne opravi ustreznega strokovnega izpita, ki je bil v njej določen kot pogoj, ali če je obsojen za naklepno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Skupno je v mestni upravi zaposlenih 584 ljudi, od tega kar 565 za nedoločen in 19 za določen čas. O odpuščanju odloča direktor. Podatki o odpuščanju v mestni upravi pa niso prav bogati oziroma jih ni veliko. V zadnjih petih letih so na MOL odpustili zgolj pet ljudi. Leta 2007 so izredno odpoved dobili trije, leta 2009 so eno odpoved izdali iz poslovnega razloga, še eno pa iz krivdnega. Letos je bil odpuščen en delavec, prav tako iz krivdnega razloga.

Statistike ne razlikujejo med vzroki odpuščanja

Pet odpuščenih pomeni manj kot odstotek vseh zaposlenih v mestni upravi, zato smo se o razmerah na področju odpuščanja pozanimali tudi pri obrtni zbornici in v nekaterih statističnih arhivih, pri čemer se je izkazalo, da je zasebni sektor glede tega precej manj pregleden od javnega. Obstajajo posamezne zbirke podatkov, ki pa se nanašajo le na zelo ozke panoge. Na statističnem uradu sicer imajo podatke o nezaposlenih po regijah, verjetno bi se jih dalo dobiti tudi za območje ljubljanske občine, vendar ti podatki zajemajo vse nezaposlene – tako tiste, ki so prišli iz zasebnega kot javnega sektorja, dolgoročno nezaposlene, mlade in stare.

Vsekakor pa statistik o vzrokih odpuščanja ni. Še več, nekateri statistiki, s katerimi smo govorili, opozarjajo na izogibanje populizmu. Kot pojasnjujejo, bi za to področje potrebovali temeljite raziskave, s katerimi bi združili najrazličnejše podatkovne baze – pa še tako bi brez dvoma ostale velike statistične luknje. Vsakršno posplošeno sklepanje o odpuščanju iz krivdnih razlogov v zasebnem sektorju je po njihovih besedah zato zgolj ugibanje. Kljub temu se strinjajo, da je odpuščanja – tudi takega iz krivdnih razlogov, če lahko o njem govorimo v primerih, kot je honorarno delo – v zasebnem sektorju verjetno precej več od skromnega odstotka v mestni upravi. Statistika o odpuščanju v mestni upravi je borna.