Na morski meji menda nov incident

Novi list poroča, da je slovenska vojaška ladja vplula pet navtičnih milj v hrvaške ozemeljske vode.

Objavljeno
06. april 2012 21.06
B. Š., D. V., N. R., dopisniki
B. Š., D. V., N. R., dopisniki

Zagreb, Ljubljana - Hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je danes sporočilo, da »je bilo v petek s hrvaškega notranjega ministrstva obveščeno o vplutju slovenske vojaške ladje v hrvaške ozemeljske vode«.

Takoj po prejetju omenjene informacije o domnevnem incidentu je ministrica Vesna Pusić poklicala slovenskega kolega Karla Erjavca in zahtevala pojasnila o dogodku, ki da je »v nasprotju z duhom arbitražnega sporazuma in celo škoduje njegovi uresničitvi«.

Slovensko zunanje ministrstvo je pogovor potrdilo in v sporočilu dodalo, da je minister Erjavec »hrvaški zunanji ministrici zagotovil, da se je po naših informacijah ladja ves čas nahajala v slovenskih teritorialnih vodah«. Slovenski MZZ tudi opozarja na dogovor, da se je treba izogibati incidentom in da naj vlada »v odnosih med državama potrpežljivo in pozitivno vzdušje«.

Reški Novi list poroča, da je v četrtek okoli 9. ure slovenska vojaška ladja vplula pet navtičnih milj v hrvaške ozemeljske vode, dogodek pa je prijavil savudrijski ribič Moreno Ošić, ki je obvestil tamkajšnjo radijsko postajo, ta pa luško kapetanijo v Pulju. Pol ure po obvestilu je slovenska vojaška ladja odplula, k ribiču pa je, kot piše Novi list, prispela slovenska policija in ga povprašala, »kaj počne na lokaciji«. Nato so odpluli, je še povedal in dodal, da ga najbolj moti, ker ga niso niti vprašali, kdo je, ali se pozanimali za njegove osebne podatke.

Simon Korez, tiskovni predstavnik Generalštaba Slovenske vojske, pa je povedal, da je bila vojaška ladja Ankaran 5. aprila zjutraj med 8.40 in 10.30 na redni plovbi skladno z ukazom poveljnika ladje in skladno z načrtom plovbe. Pluli so ves čas v slovenskih teritorialnih vodah. Hrvaškim teritorialnim vodam so se najbolj približali na 2,1 navtične milje, upoštevajoč vojaško navtično karto iz leta 2007.