Na Muljavi žare namesto slovanskih grobov

Številne najdbe, kjer bo prostor za žarne pokope, raztros pepela, skupinske in individualne pokope.

Objavljeno
25. julij 2016 20.36
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Muljava – Po končanih arheoloških raziskavah sta ivanška občina in novomeško podjetje GPI Tehnika podpisali pogodbo o razširitvi pokopališča pri cerkvi sv. Marije Vnebovzete. Gradbena dela se bodo začela ta teden, stala bodo 122.000 evrov, končana pa morajo biti do dneva mrtvih.

Na območju, kjer bodo širili pokopališče, so pred tem več tednov potekala arheološka izkopavanja. Arheologi so odkrili novoveško cesto in ostanke novoveškega objekta, srednjeveško cesto, naselbinske ostanke iz srednjega veka ter 117 skeletnih staroslovanskih grobov, ki jih uvrščajo v 10. in 11. stoletje. Med številnimi najdbami izstopa lepo ohranjena rimska bronasta zaponka (čebulasta fibula) za spenjanje oblačil, ki po besedah Saša Porente iz podjetja Primož Stergar, s. p., spada v drugo polovico četrtega stoletja in dokazuje, da je bila Muljava poseljena že v antiki.

Na bogatem najdišču so našli še več kot 200 predmetov; prstanov, uhanov, ogrlico iz steklenih jagod in druge dragocenosti, ki jih zdaj restavrirajo. Pokopališče bodo razširili za dobrih 500 kvadratnih metrov in na njem uredili 32 enojnih grobov, 15 manjših žarnih grobov ter žarni zid s 40 žarnimi nišami. Gašper Stopar iz ivanške občine je povedal, da bodo del pokopališča namenili tudi za raztros pepela in skupinski grob, uredili bodo vodnjak, postavili klop ter zasadili drevje, staro in novo pokopališče pa nameravajo povezati z dvema prehodoma.