Na Obali stanovanja za starejše

Sedem milijonov evrov za naselje z dnevnim centrom.

Objavljeno
09. april 2016 15.30
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Izola – Avstrijski gradbinec Strabag bo v 15 mesecih zgradil dva bloka s 60 oskrbovanimi stanovanji in center dnevnih aktivnosti za starejše. Prednost pri najemu bodo imeli občani Izole.

Investitor gradnje je Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja (NSPIZ). »Upravljamo več kot 3000 stanovanj, od tega je 271 oskrbovanih. Teh imamo še posebno malo na območju Obale – le v Kopru 30. Izolska občina nam je zato na 5670 kvadratnih metrih zemljišča podelila brezplačno stavbno pravico za 99 let. V zameno bodo imeli izolski občani prednost pri najemu stanovanj,« je povedal direktor sklada Florijan Bulovec in dodal, da bo zaradi brezplačnega zemljišča tudi najemnina nekoliko nižja – za kvadratni meter stanovanja manj kot sedem evrov. Natančno ceno bodo še izračunali, a v Kopru, denimo, znaša 4,60 evra na kvadratni meter. Investicija je vredna malo manj kot sedem milijonov evrov. V dveh objektih bo po 30 stanovanj velikosti od 38 do 57 kvadratnih metrov. Na željo najemnikov bo mogoče združiti dve stanovanji. Naselje bo prilagojeno gibalno oviranim, upokojencem bodo prilagojena tudi parkirišča in garažna mesta v kleti. Po oskrbniku bodo na voljo storitve od prinašanja hrane do vzdrževanja in pomoči v gospodinjstvu ter pomoč 24 ur na dan.

Florijan Bulovec je opozoril, da bodo najemniki stanovanj zgolj starejši od 65 let, mlajši bodo lahko bivali ob njih le v primeru, če bodo starejši potrebovali njihovo pomoč. Prejeli so že 50 poizvedb. Koliko jih bo iz drugih krajev, težko napove. V podobnem koprskem bloku je velika večina Primorcev. »Čeprav je zanimanje za takšna stanovanja veliko, se kmalu pokaže, da se zanje zares odloči le tretjina interesentov, saj starejši neradi spremenijo svoje okolje,« je dejal Bulovec.

Nepremičninski sklad bo ob blokih zgradil tudi center dnevnih aktivnosti za starejše, ki ga bo upravljala izolska občina. Bulovec meni, da je prostor idealen za tovrstna stanovanja, saj gre za mirno lokacijo nedaleč od trgovin in drugih lokalov, avtobusnega postajališča in razmeroma blizu morja.