Na OŠ Valentina Vodnika učenec okužen s hepatitisom A

Na ZZV so seznanjeni s primerom. Da bi preprečili širjenje bolezni, svetujejo ustrezno higieno.

Objavljeno
14. november 2013 15.04
*jer*O?X Valentina Vodnika, Üolarji - ljubljanska
S. M., Delo.si
S. M., Delo.si

Ljubljana - Starše šolarjev na OŠ Valentina Vodnika je presenetil dopis, v katerem jih šola obvešča, da se je v učni ustanovi pojavil hepatitis A, ki je »zelo nalezljiva oblika bolezni«.

Kot poročajo na Slovenskih novicah, so šolo iz Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) obvestili, da se je na šoli pojavil primer hepatitisa A, in vodstvu šole dali navodila za preprečevanje širjenja te bolezni.

Objavili so jih tudi na spletni strani šole.

Po besedah ravnateljice Vesne Žagar Gabrovšek šola te ukrepe že izvaja. »Poostrili smo čiščenje sanitarij in kljuk z razkužili. Učenci si pogosteje umivajo roke pred malico in kosilom, razkužilo se nahaja tudi v jedilnici. Z njimi smo se pogovarjali o tem, kako pomembno je, da si umivajo roke po opravljeni potrebi,« je povedala Žagar Gabrovškova, ki pravi, da je to prvi primer hepatitisa A na šoli, odkar je ravnateljica.

Na ZZV so trenutno seznanjeni samo z enim primerom na ljubljanskih šolah, menijo tudi, da bi morala biti ustrezna higiena dovolj, da se prepreči nadaljnje širjenje bolezni.  

Kaj je hepatitis A?

Hepatitis je sicer vnetje jeter, ki ga najpogosteje sprožijo virusi. Proti hepatitisu A in B se lahko zaščitimo s preventivnim cepljenjem, proti drugim cepiva še ni.

Hepatitis A je v Sloveniji redka bolezen zaradi urejene vodovodne in kanalizacijske mreže, shranjevanja odpadkov in nadzora nad pitno vodo.

Kako se prenaša?

Najpogostejši način prenosa Hepatitisa A je fekalno-oralni z okuženo vodo, mlekom in hrano ter s tesnim stikom bolnika z zdravim človekom. Z vodo se hepatitis A prenaša takrat, ko se pitna voda onesnaži s fekalijami.

Okužba se posebno hitro širi tam, kjer umivanju rok ne posvečajo potrebne pozornosti. Ker se hepatitis A prenaša tudi z morskimi sadeži in drugo hrano, moramo biti previdni pri uživanju školjk, sadja in zelenjave, saj je varna le dobro kuhana oziroma pečena hrana.

Prenos hepatitisa A je možen tudi z injekcijskimi iglami ali z okuženo krvjo, vendar je izjemno redek.