Na Pohorju se bolj splača biti Zagrebčan kot Mariborčan

Na nekaterih avstrijskih smučiščih imajo domačini popust pri sezonskih in dnevnih vozovnicah, na Pohorju pa ravno obratno.

sre, 28.11.2012, 18:00

V Termah Maribor je predsednica uprave Leonida Vidovič povedala, da hrvaški gostje zelo radi prihajajo v Maribor; posebej v času smučarske sezone so v strukturi njihovih hotelskih gostov pri vrhu.

Maribor - Ena od novosti, na katero pred zimo stavi Športni center Pohorje, je smučarska vozovnica Mariborčanka, ob tem pa so uvedli tudi nekakšno njeno hrvaško različico »Zagrepčanko«. A ta zaradi občutno nižje cene povzroča negodovanja med domačimi smučarji.

Če v infrastrukturi na Mariborskem Pohorju v letošnji zimski sezoni novosti praktično ne bo, pa je Športni center (ŠC) Pohorje uvedel nekaj novosti pri vozovnicah: glavna je prav Mariborčanka, sezonska karta za nočno smuko in poljubnih deset dni dnevne smuke. Odrasli morajo zanjo odšteti 295 evrov, otroci pa 199 evrov (ceni veljata v preprodaji do tega petka).

MOM sofinancira ŠC Pohorje z do 470.000 evri letno

Medtem je na Hrvaškem že v teku prodaja »Zagrepčanke«, sezonske karte za Mariborsko in Areško Pohorje, ki kupcem omogoča dnevno smuko vsako soboto v sezoni in nočno smuko vsak dan od torka do sobote. Cena te vozovnice za odrasle je 99 evrov in za otroke 48 evrov.

Takšna cenovna politika je očitno razjezila kar nekaj domačinov. »Hrvatje torej lahko kupijo smučarsko vozovnico za Pohorje, ki vključuje celo več smučanja (sobot v sezoni je namreč več kot 10) trikrat ceneje kot Slovenci. Ob tem je pomemben podatek, da Mesta občina Maribor sofinancira ŠC Pohorje po koncesijski pogodbi z do 470.000 evri letno,« se je po elektronski pošti medijem odzval eden od njih. In dodal: »V Avstriji pa je praksa običajno takšna, da so smučarske karte za domačine prav zaradi subvencij občine in države bistveno cenejše.«

V Avstriji so vozovnice za domačine cenejše

Podobne komentarje je zaslediti tudi na spletnem forumu smučišča.net: »Domačini smo očitno spet drugo- ali pa tretjerazredno občinstvo oziroma nebodigatreba. Moj domači hrib, na katerem sem se naučil smučat in ga vsak dan gledal iz svoje domače sobe, zdaj ga bodo pa Hrvatje očitno čisto zasedli. Pa nimam čisto nič proti Hrvatom, da ne bo pomote. A je res tako težko kopirat kakšno dobro prakso iz Avstrije, kjer imajo domačini prav smešno poceni karte? V Kitzbühlu recimo, ti ta ugodnost pripada, tudi če nisi domačin, ampak imaš tam registrirano samo podjetje!« je eden od komentarjev na forumu.

Na blagajni smučišča v Kitzbühlu na avstrijskem Tirolskem so nam potrdili, da so vozovnice za domačine in tiste, ki tam delajo, dejansko cenejše. Sezonska vozovnice je cenejša za 25 odstotkov, dnevna pa 30 odstotkov. Vendar to ni splošno razširjena praksa v Avstriji. V Schladmingu, na primer, takšnih popustov ne poznajo, ponujajo le cenejše sezonske vozovnice, ne glede na to, kdo jih kupi.

Radi bi prodali 1000 »Zagrepčank«

Po besedah vodje trženja v ŠC Pohorje Iztoka Kvasa je »Zagrepčanka«, s katero imajo dolgoročne načrte, namenjena izključno mestu Zagreb: »V ŠC Pohorje si prizadevamo, da Mariborsko Pohorje postane lokalno smučišče tudi za Zagreb.« Veliko razliko v ceni med omenjenima sezonskima vozovnicama Kvas upravičuje s tem, da »cena vsekakor ne more biti enaka, saj se morajo Zagrebčani uro in pol voziti do Maribora, kar je povezano z določenimi stroški.«

Je pa ob tem Kvas poudaril, da je bila Mariborčanom na voljo tudi cenovno zelo ugodna karta Večerovka; ta imetnikom omogoča dnevno in nočno smuko vsak četrtek v sezoni, prodajali pa so jo v sodelovanju s časnikom Večer po 49 evrov.

Na blagajni Pohorske vzpenjače so nam povedali, da lahko »Zagrepčanko« kupijo samo hrvaški državljani v svoji domovini, v Mariboru pa jim nato izdelajo vozovnico. »Takrat morajo imeti zraven potni list in podatki se morajo ujemati,« je pojasnila uslužbenka na blagajni. Na vprašanje, koliko »Zagrepčank« so mariborski žičničarji doslej že prodali, je Iztok Kvas odgovoril, da še nobene, saj se promocija šele prav začenja. Želijo pa si, da bi jih v prvem letu vsaj tisoč.

Prijavi sovražni govor