Na Pohorju več novosti šele v prihodnji zimi

Marprom namerava žičnice pognati 15. decembra – za nakup zasneževalnega sistema za zdaj tri ponudbe.

Objavljeno
10. november 2017 21.33
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – Če bodo vremenske razmere ugodne, bodo na Mariborskem Pohorju in Arehu smučarske naprave pognali 15. decembra. Obiskovalce sicer čaka nekaj novosti, a glede na načrtovane investicije ter že izvedene in napovedane zamenjave lastništva naprav in objektov se res prave spremembe na Pohorju obetajo v sezoni 2018/19.

V Marpromu, ki upravlja smučišča, so včeraj podpisali sponzorske pogodbe s člani alpske smučarske reprezentance, ki izhajajo iz tega okolja, novost pa je sodelovanje s Smučarsko zvezo Slovenije. Ta bo imela na Mariborskem Pohorju uradni vadbeni center za tekmovalce, ureditev poligona za tekmovalce bo stala 63.000 evrov in je predvidena na Gradisovi in stari FIS progi. Občasno bosta na voljo tudi rekreativnim smučarjem. Za te bo nedvomno največja novost, da bodo namesto stare vlečnice Bellevue namestili več vlečnih trakov, ki bodo prepeljali dobro tretjino več smučarjev. Nov bo tudi sistem kontrole vozovnic, letos načrtujejo še odprtje parka za borderje.

Žirafe na Areh prihodnjo zimo

V Marpromu, kjer pričakujejo boljšo sezono od lanske, ko so prodali 120.000 smučarskih vozovnic, bolj korenite spremembe na smučišču napovedujejo v prihodnji sezoni. Letos bodo predvidoma vzpostavili zasneževalni sistem s sto topovi od vrha Mariborskega Pohorja do doline, medtem ko je za Areh za prihodnje leto predviden avtomatiziran sistem zasneževanja s tako imenovanimi žirafami. Dolgoročno takšen sistem načrtujejo povsod, zato po besedah direktorja Marproma Bernarda Majheniča tudi ne sodelujejo na dražbah, kjer Drago Dubrovski, stečajni upravitelj nekdanjega Športnega centra Pohorje, prodaja naprave in opreme po cenah, ki so glede na to, da zanje ni nobenega zanimanja, očitno previsoke.

Hotel bo še zaprt

Na zadnji dražbi za smučarske topove, akumulacijsko jezero Arena, kočo na Trikotni jasi, vlečnice in sedežnice ter teptalnike tako spet ni bilo nobenih interesentov, po neuradnih podatkih pa naj bi Dubrovski na prihodnji dražbi ceno s 6,8 milijona evrov znižal na pet milijonov. Vendar se Majheniču to še vedno zdi odločno preveč, žičniške naprave so po njegovem mnenju vredne le kakšen milijon evrov, saj so nekatere stare že več kot štirideset let, pri drugih, kot je, denimo, najsodobnejša sedežnica Pisker, pa je Marprom tako in tako lastnik motornih, električnih in elektronskih sklopov naprave.

Majhenič se tako ne strinja z Dubrovskim, da z neudeležbo na dražbah Marprom veliko tvega, ker da bi lahko naprave kupil drug interesent, kar bi zapletlo upravljanje smučišča. Najemna pogodba jim namreč poteče marca prihodnje leto, tako da kratkoročno sprememb ni pričakovati. Zato so se raje odločili za zbiranje ponudb za nov avtomatiziran zasneževalni sistem; prejeli so tri, tudi nižje od 1,6 milijona evrov, kolikor nameravajo vložiti v ta projekt. Cene dnevnih vozovnic letos ostajajo nespremenjene – 31 evrov za odrasle, 26 za mlade, študente in seniorje ter 17 evrov za otroke in invalide –, sezonske pa so nekaj odstotkov dražje.

Tudi pri namestitvenih zmogljivostih se večje spremembe obetajo šele prihodnje leto. Po številnih neuspelih dražbah je dotrajani hotel Areh za 356.000 evrov kupilo mariborsko podjetje Nanomont. Objekt je zelo dotrajan, zaprt že deset let, in po nekaterih grobih ocenah bo treba za obnovo strehe, napeljav, ogrevanja, sob in restavracije odšteti dva milijona evrov. Hotel s štiriindvajsetimi sobami naj bi tako prve goste sprejel v zimski sezoni prihodnje leto.