Na Poljani bo po 70 letih spet grmelo

Na Poljani, kjer so potekali zadnji boji druge svetovne vojne, bo v soboto, 16. maja, osrednja slovesnost ob 70. obletnici zaključnih spopadov.

Objavljeno
09. maj 2015 11.04
mce-Poljana
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Prevalje – Na Poljani, kjer so potekali zadnji boji druge svetovne vojne, bo v soboto, 16. maja, ob spomeniku svobodi in miru osrednja slovesnost ob 70. obletnici zaključnih spopadov. Na Koroškem do konca meseca pripravljajo vrsto spremljevalnih dogodkov, s katerimi bodo osvetlili dogajanje med in po drugi vojni.

Na osrednji borčevski proslavi bo slavnostni govornik Janez Stanovnik, udeležil se je bo tudi predsednik republike Borut Pahor. Predsednik prevaljske Zveze združenj borcev za vrednote NOB Mirko Rozman je povedal, da med 7000 obiskovalci pričakujejo številne delegacije iz tujine – tudi partizanske borce iz Vojvodine in Splita, ki so se bojevali na tem območju, in angleške borce. Ob osmih zjutraj bodo zaprli bližnji mejni prehod Holmec, saj bo cesta od meje parkirišče za okrog 200 avtobusov. V programu bo sodelovalo 120 nastopajočih in več kot 200 zastavonoš, proslavo pa bo napovedalo pokanje možnarjev z vseh okoliških bregov.

V spominskem parku svobodi in miru na Poljani, kjer od leta 1984 stoji znamenita skulptura kiparja Stojana Batiča, je Koroški pokrajinski muzej pred petimi leti postavil stalno razstavo o koncu druge svetovne vojne na Koroškem (in hkrati v Evropi) z naslovom In kaj je svobode cena, v torek pa jo bodo enako zasnovano odprli še na dveh točkah, ki sta bili po besedah direktorice KPM Brigite Rajšter konec vojne izrazito prizadeti – v Doliču v občini Mislinja in v Dravogradu: »Razstava priča o dogodkih maja 1945, o množici ljudi, ki je šla tod mimo, in o opustošenju, ki je po tem ostalo. Mislinjska dolina je bila dobesedno pomendrana, tako hudo, da po pričevanjih domačinov še naslednje leto tukaj žito ni raslo.«

Enaindvajsetega maja pripravljajo še muzejski večer Kaj je zmagalo in kaj je bilo premagano v drugi svetovni vojni, na katerem bo predaval filozof domačin Vinko Ošlak, junija pa bodo odprli razstavo Pot domov z 19 izbranimi zgodbami Korošcev, ki so se konec vojne vrnili domov z bojišč, taborišč ali ujetništva.

Dijaki gimnazije Slovenj Gradec so svoja razmišljanja o svobodi izdali v knjigi Vojna in mir, na Poljani pa so ime in sporočilo parka prevedli v vse jezike članic OVSE. Sedemdeseto obletnico zadnjih bojev bodo obeležili še s filatelistično izdajo in posebnim poštnim žigom izpod rok arhitekta Boruta Bončine. Zgodovinsko društvo za Koroško pripravlja 13. maja v knjižnici Prevalje okroglo mizo, na kateri bodo zgodovinarji Vinko Skitek, Marjan Linasi, Damijan Guštin, Daniel Wutti, Risto Stojanovič in Karla Oder spregovorili o delovanju nemškega okupatorja, protinacističnem odporu in drugih z vojno povezanih vprašanjih.