Na potep po domači soseščini

Med pešačenjem po vsakodnevnih opravkih morda spoznate še kakšnega novega soseda.

Objavljeno
05. maj 2012 20.39
Mankica Kranjec, NeDelo
Mankica Kranjec, NeDelo
Ljubljana – Čeprav gotovo že dobro poznate domačo soseščino, pa sprehod po okolici dobi povsem nov pomen, če se po znanih ulicah odpravite z vodnikom. Inštitut za politike prostora (IPoP) organizira uro in pol dolge vodene urbane sprehode Jane’s Walk po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora.

Sprehodi so se začeli v Kanadi predvsem v spomin na življenje in ideje aktivistke in teoretičarke urbanizma Jane Jacobs, ki je pred petdesetimi leti postavila temelje sodobnemu razumevanju mest. »Od tam so se razširili po svetu. Že hitra širitev dogodkov kaže na izjemno veliko zanimanje za pešačenje po mestu. Obiskanost lanskih sprehodov v Ljubljani, ki so se jih udeležili poklicni urejevalci prostora in tudi različni drugi zainteresirani meščani, priča o tem, da je zanimanje tudi med prebivalci posameznih mestnih četrti,« je povedal arhitekt Marko Peterlin z inštituta in dodal: »Udeleženci sprehodov lahko spoznajo svojo soseščino nekoliko drugače, predvsem pa z drugimi udeleženci delijo in primerjajo svoje izkušnje o uporabi prostora. Morda spoznajo tudi nove zanimive sosede.«

Sprehajajo se 
po vsem svetu

Hodljivost mesta omogoča razvoj raznovrstnih družbenih vezi in bogati vsakdanje življenje prebivalcev ter krepi socialni kapital, ki je ključni vir razvojne moči lokalnih skupnosti, v katerih živijo. Udeleženci sprehodov dobijo možnost ločiti dobro ureditev od slabe in tako oblikujejo pobude za spremembe. »Sprememb ne more biti, če nihče ne da pobude zanje in jih ne naslovi na pristojne institucije ali občino! Pogosto ni treba kaj dosti drugega kot to,« je še povedal Peterlin.

Lani je bilo organiziranih kar 511 sprehodov po 75 mestih v petnajstih državah po svetu, med njimi so bili prvič tudi štirje v Ljubljani. Sprehodi se po svetu dogajajo vsako leto prvi konec tedna v maju. Po slovenskih mestih ste se jih lahko udeležili včeraj, danes pa boste lahko spoznavali še nekaj ljubljanskih sosesk. Fužine ob 11. uri z zbirnim mestom pred Gradom Fužine, Šiško ob 14. uri z zbirnim mestom pred Centrom urbane kulture Kino Šiška ter širše območje Tobačne tovarne ob 17. uri z zbirnim mestom pred Kulturnim centrom Tobačna 001.