Biziljeva ostaja na čelu nacionalne televizije

Novi Kadunčev pomočnik za programske zadeve bo Gorazd Slak.

Objavljeno
19. junij 2017 11.29
RTV SLO, Igor Kadunc
Katarina Bulatović
Katarina Bulatović

Ljubljana – Generalni direktor RTV Slovenija (RTVS) Igor Kadunc kljub napovedanemu razmisleku ni predlagal razrešitve direktorice javne televizije. Na programski seji je napovedal ukinitev nekaterih vmesnih vodstvenih položajev v javnem zavodu in se zavzel za okrepljeno vlogo portala MMC.

Avtor prispevka o hrvaškem pevcu Marku Perkoviću - Thompsonu, objavljenem v oddaji Tednik pred mesecem dni, je kršil poklicne standarde, čeprav so nekateri prepričani o nasprotnem, je povedal generalni direktor javnega servisa Igor Kadunc. Zaradi pristranskega poročanja o hrvaškem pevcu, ki v besedilih svojih skladb po mnenju stroke poveličuje ustaške zločine med drugo svetovno vojno, se za predlog razrešitve direktorice nacionalne televizije Ljerke Bizilj kljub vsemu ni odločil. 

Kadunc prav tako ni zahteval odstopa odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik, saj za to ni pristojen. O prispevku se je posvetoval s sodelavci, odstop avtorja prispevka Igorja Pirkoviča spoštuje, o nadaljnjih ukrepih pa bo razmislil, je povedal. »Dokler nekateri v tej hiši mislijo, da pravila poročanja v tem primeru niso bila kršena, bo podobne primere tudi v prihodnje nemogoče preprečiti. Zadnji sem v tej verigi, ki lahko to spremeni,« je še dodal. 

Sistemske pomanjkljivosti programa 

Primer poročanja o Thompsonu kaže, da je nestrokovnost informativnega programa sistemska, je povedal predsednik programskega sveta javnega zavoda Miran Zupanič: »Več kot šesto tisoč gospodinjstev plačuje RTV-prispevek, zato pričakujejo kakovostne in zaupanja vredne informacije, ki bodo družbo povezovale.« 

Ljerka Bizilj je zagotovila, da so ustregli pozivom programskega sveta o ostrem ukrepanju. Posvetovala se je z ožjo ekipo, s katero so se strinjali, da posamezni primer ni dovolj za zamenjavo urednice informativnega programa. »Ugotavljam, da so prispevki v oddaji Tednik neredko pripravljeni na podoben način – premalo so poglobljeni in enostranski,« je povedala. Zato so začeli notranjo razpravo o krepitvi odgovornosti pri pripravi prispevkov. Po besedah varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Ilinke Todorovski je prispevek v Tedniku opozorilo o nujnosti nadaljnje razprave nacionalne hiše o poklicnih merilih ustvarjalcev programov.

Rebalans do začetka julija

Javni zavod potrebuje spremembe, je na seji programskega sveta še povedal generalni direktor Igor Kadunc. Napovedal je zmanjšanje števila nekaterih vodstvenih položajev in vpeljavo zaposlenih, ki bodo skrbeli za izobraževanje zaposlenih. Za pomočnika pri programskih zadevah je izbral Gorazda Slaka, ki je pred tem sodeloval s televizijskima hišama Pro Plus in Planet TV. Za to se je odločil, ker meni, da ima Slak za ta položaj dovolj izkušenj. 

Na programski seji je Kadunc še povedal, da bodo stroški plač redno zaposlenih zaradi zakonodajnih sprememb v javnem sektorju od letošnjega leta višji za 4,1 odstotka, zavzel pa se je za okrepljeno vlogo portala MMC. Po njegovih besedah mora ta postati tretji steber hiše, ki bo programom televizije in radia enakovreden. Izziv hiše ostajajo še ukrepi finančnega načrta, ki jih bodo po Kadunčevih napovedih uskladili do 10. julija. Tudi od teh je odvisno, kakšen bo slovenski javni servis.