Na protestu Rotisa nekaj več kot sto ljudi

Danes je nekaj več kot sto delavcev in kooperantov podjetja Rotis sredi Kočevja protestiralo zoper občino Kočevje.

Objavljeno
26. marec 2014 16.58
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje - Razlog za protestni shod, na katerega so bili poleg delavcev in kooperantov podjetja Rotis vabljeni tudi vsi prebivalci občine Kočevje, je po besedah Ivana Črnkoviča, prokurista podjetja Rotis, krivica, ki se jim je zgodila.

Podjetje Rotis se je januarja edino prijavilo na javno zbiranje ponudb za nakup nepremičnine, saj so želeli prodati halo na Trdnjavi in z izkupičkom zgraditi novo, tako da bi na enem mestu združili vso proizvodnjo. Sedaj podjetje, ki ima proizvodnjo v Kočevju, kjer je zaposlenih 100 ljudi, deluje na treh lokacijah. Sedež ima v Ljubljani, kjer je zaposlenih še dodatnih 40 ljudi.

»Smo podjetje, ki je leta 1994 imelo 10 zaposlenih, leta 2008, pred krizo, pa nas je bilo 130 v Kočevju in 40 v Ljubljani,« je na protestu povedala generalna direktorica Marija Badovinac Črnkovič. Razmere so se začele stabilizirati po letu 2011, vendar pa se zaradi padca naročil borijo za obstoj in preživetje. »Še težje pa nam je zaradi montirane afere Patria,« je povedala Badovinac Črnkovičeva.

Da bi zmanjšali stroške, so se v Rotisu odločili za združitev na eni lokaciji, saj za transportne stroške in in z njo povezano režijo porabijo tudi 200.000 evrov letno. »Na razpis občine smo se prijavili edini in smo izpolnjevali vse pogoje,« je povedala Marija Badovinac Črnkovič.

Podobno je dejal tudi Ivan Črnkovič, javnosti sicer bolj znan iz afere Patria, ki je izpodbil vse argumente, s katerimi so na občini zavrnili njihovo ponudbo za nakup proizvodne hale, češ, da nima primernega dostopa, da hale ni mogoče razdeliti na samostojne enote in da nimajo uporabnega dovoljenja.

Črnkovič je med drugim dejal, da pričakuje, da bo občina popravila krivico, ki jim jo je naredila in da bo podprla ukrepe, s katerimi bo zagotovila gospodarsko rast. Obenem pa je pozval ljudi, da »je čas, da pridemo na ceste, da povemo, kaj je narobe in kaj hočemo drugače«