Protesta v Kopru se je udeležilo 100 ljudi

Posamezniki so brali angažirana besedila Srečka Kosovela, ostali protestniki pa so jih spremljali z glasnim odobravanjem.

Objavljeno
22. december 2012 17.06
Posodobljeno
22. december 2012 17.06
Protesti v Kopru
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Koper - Na četrtem koprskem protestnem shodu »za pravno državo in proti politikom RS«, ki se je ob 17. uri pričel na Titovem trgu, se je zbralo okoli 100 ljudi.

Po dobri uri trajajočem protestnem shodu v Kopru, na katerem so mirno izrazili nezadovoljstvo z vladajočo politiko in stanjem v državi, so se protestniki razšli. S Titovega trga so mimo sedeža občine krenili proti Luki Koper, kjer naj bi simbolično izrazili nasprotovanje morebitni prodaji tega podjetja.

Posamezniki so brali angažirana besedila Srečka Kosovela, ostali protestniki pa so jih spremljali z glasnim odobravanjem. Besedila so razdelili tudi med policiste.

K protestnemu shodu »proti politiki Republike Slovenije, ki to državo pelje v propad« so prek družbenega omrežja Facebook vabile skupine Vstala Primorska, Obalna vstaja, Boris Popovič naj odstopi kot župan Kopra in Gotof je - tudi v Kopru!.

Kot je razbrati iz pozivov na protest, objavljenih na Facebooku, pobudniki zahtevajo odstop Janeza Janše, razpustitev vlade, državnega zbora in sveta ter delujočo pravno in socialno državo.

V vabilih na shod so pozvali k mirnemu izražanju protesta in udeležence povabili, naj s seboj prinesejo čim več transparentov, slik, piščalk in vsega ostalega, »da bomo glasni«. Po napovedih naj bi protestniki s Titovega trga krenili pred sedež občine, zatem pa naj bi se podali po koprskih ulicah.

Protest v Kopru poteka dan potem, ko se je na protestnem shodu v Ljubljani zbralo več tisoč ljudi, protesti pa so bili v petek tudi v Mariboru, na Ptuju, v Novi Gorici in nekaterih drugih slovenskih mestih.