Na prvem razpisu utegne sklad oddati tretjino stanovanj

Zanimanje na obeh straneh: javljajo se potencialni najemniki pa tudi investitorji, ki prodajajo stanovanja.

Objavljeno
15. marec 2013 21.07
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Ljubljana – Na Stanovanjskem skladu RS (SSRS) sta ta teden padli dve zastavici: iztekel se je rok iz razpisa za oddajo najemnih stanovanj in nova etapa zbiranja ponudb za odkup stanovanj. Po besedah direktorja SSRS Žige Andoljška obstaja interes tako na ponudbeni kot na povpraševalski strani.

Sklad ponuja v najem 382 stanovanj po vsej Sloveniji. Od tega jih je kar 186 v soseski Ob potoku v Borovnici pri Ljubljani. Sledijo Maribor, Postojna, Koper, Ljubljana (kjer je na voljo 19 stanovanj), Brežice, Kočevje, Kozina, Pivka itn. Natančnega števila vlog za najem še nismo izvedeli, skupno pa jih je menda prispelo nekaj pod 300. Vsekakor manj, kot je ponujenih stanovanj. Od tega je bila po dosegljivih podatkih dobra tretjina vlog popolnih, z vsemi potrebnimi podatki in vplačano varščino. Sicer je zadnji rok za vplačilo varščine v višini tisoč evrov dan pred izborom najemnikov, torej 20. marec.

Na skladu vloge za zdaj še pregledujejo in vlagatelje obveščajo o morebitnih pomanjkljivostih ter jih sproti dopolnjujejo.

Prosilci bodo o rezultatih obveščeni v petnajstih dneh po izboru, ki ga bodo opravili 21. marca. Prednost bodo imele mlade družine, družine z osnovnošolskim otrokom in mlade osebe, še posebej pa družine, ki imajo otroka s posebnimi potrebami, oziroma tisti, ki stanovanjsko vprašanje rešujejo prvič.

Povpraševanje je pokrilo tako rekoč vse ponujene lokacije razen Jesenic, kjer je na voljo samo eno, nekoliko večje stanovanje, a za tamkajšnje razmere nemara še vedno predrago. Po pričakovanjih se je največ vlog nanašalo na Ljubljano (kjer je nekajkrat preseglo ponudbo), precej tudi na Borovnico, Koper in Maribor. Ker pa je lahko vsak posameznik ali družina izrazil več želja, od katerih je eno določil kot glavno, se povpraševanje po posameznih enotah lahko prekriva. Tako bodo morali na skladu pri bolj »vročih« enotah uporabiti prednostne kriterije. Koliko stanovanj bo na koncu dobilo najemnika in koliko interesentov bo kljub presežni ponudbi stanovanj ostalo praznih rok, se torej za zdaj še ne ve, Žiga Andoljšek pa napoveduje, da bodo v tokratnem razpisu oddali približno tretjino razpoložljivih stanovanj.

In kaj bodo z neoddanimi enotami? Na voljo bodo v prihodnjih razpisih; predvidoma bodo ti odprti permanentno, izbor pa bodo opravili vsak mesec. Sproti bodo tudi dopolnjevali seznam z na novo odkupljenimi enotami. Pričakovati je, da se bodo spet prijavili tudi tisti posamezniki, ki tokrat na razpisu ne bodo uspešni.

Stanovanja, ki jih oddaja v najem SSRS, niso neprofitna v pomenu, kot ga razume veljavna zakonodaja, saj najemodajalec zanje ne bo zaračunal neprofitne najemnine. Cena najema bo namreč višja, a kot zagotavljajo v SSRS, še vedno nižja od tržne. Spomnimo: ponujena stanovanja so velika od okoli 30 do dobrih sto kvadratnih metrov, najemnine pa se gibljejo od 150 do nekaj nad 500 evrov. Pri tem Andoljšek promovira nov najemno-varčevalni model, ki ga namerava uresničiti po spremembi najemne zakonodaje. Z njim poudarja prednosti najema pred nakupom stanovanja s pomočjo dolgoročnega kredita. Model »omogoča prožnejši življenjski slog, gospodarnejše reševanje stanovanjskega varčevanja, varčevanje po meri posameznika ter možnost kasnejšega odkupa stanovanja«.