Na ptujski povorki več kot 4000 udeležencev

Karnevali po Sloveniji: Coprniška pramati Uršula v Cerknici danes praznuje 40 let.

Objavljeno
14. februar 2015 20.21
Pustni Zmajev karneval. Ljubljana 14. februar 2015.
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Danes si lahko na Cerknem ogledate sprevod laufarjev s spremstvu harmonikašev, na Ptuju pa, kakopak, kurente. V Cerknici coprniška pramati Uršula praznuje že častitljivih 40 let. Pustni karnevali bodo danes tudi po nekaterih drugih slovenskih mestih.

Mednarodna pustna in karnevalska povorka se bo ob 13. uri začela na ulicah in trgih starega mestnega jedra Ptuja. Kraljevali bodo seveda kurenti, a tudi drugi tradicionalni pustni liki ptujskega območja. Na povorki se bo v svojih opravah, kreacijah in koreografijah ter doživljanju karnevalskega duha sicer predstavilo več kot 4000 udeležencev iz Slovenije, Albanije, Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Belgije, Francije, Hrvaške, Makedonije, Nemčije, Rusije in Srbije.

Ob 12.32 pa se na ulicah Cerknice začne Veliki tradicionalni pustni karneval z vsemi priljubljenimi liki, velikimi figurami in gosti. V letu 2015 coprniška pramati Uršula praznuje častitljivih 40 let. Jezerko, ščuka, žaba, zmaj, Butalci, coprnica Liza, Martin Krpan, Hribci in še marsikdo drug je tudi že potrdil udeležbo. Po karnevalu sledi pustna zabava z Manco Špik, Christine in Narisanimi.

Na Cerknem se program začne ob 14. uri, ob 14.30 pa je na sporedu sprevod laufarjev v spremstvu harmonikašev. Točno ob treh bodo Pustu prebrali obtožnico, sledi pa zabava z ansamblom Blisk.

V Kostanjevici se Šelmovanje uradno začne s streli iz mestnih topov v zgodnjih jutranjih urah in z budnico po kostanjeviških ulicah, ko godba, oče Šelme in odbor Prforcenhausa s predsednikom naznanijo meščanom začetek pusta. V nedeljo popoldne mestni sodnik s prižigom ognja oznani prevzem oblasti v pustnem času, guverner banke določi menjalno valuto Kostanja v banki Prforcenhaus, tako da se lahko začne tradicionalni pustni sprevod in oklic Kurenta, ki ga kanonik opravi med sprevodom po otoku.