Na referendumu zmagal betonski most

Večina prebivalcev v šestih šentjernejskih vasi od občine pričakuje, da bo zgradila betonski most.

Objavljeno
12. junij 2016 21.13
Most
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Mršeča vas, Šentjernej - V šentjernejskih vaseh Ostrog, Mršeča vas, Zameško, Čisti Breg, Šentjakob in Hrvaški Brod so se danes tamkajšnji volilni upravičenci na neformalnem referendumu odločili, da naj občina naredi vse potrebno za gradnjo betonskega mostu čez Krko. Star in nevaren lesen most čez reko so gradbinci prejšnji teden podrli, nov most pa bodo začeli graditi šele v prihodnjem štiriletnem mandatnem obdobju.

Od približno 400 volivk in volivcev se je današnjega odločanja o lesenem ali betonskem mostu udeležilo 117 polnoletnih prebivalcev iz vseh šestih vasi na levi strani Krke, ki so imeli pravico izpolniti anketni list o zelo pomembnem projektu za ta del šentjernejske občine. Za betonsko konstrukcijo mostu je glasovalo 90 ljudi, za leseno konstrukcijo mostu pa 27 volivk in volivcev. Predsednik in pobudnik t. i. mini referenduma Tone Cvelbar je za spletno Delo povedal, da so se ljudje jasno izrekli, kaj hočejo imeti, zato od vseh tistih, ki so doslej nasprotovali gradnji betonskega mostu pričakuje, da obrnejo ploščo in končno začnejo delati v prid občanov.

Župan Luzar: Občina denarja nima

Župan Radko Luzar je v predstavitvi obeh mostovnih različic že pred časom pisno obvestil vsa gospodinjstva, da je občina prihodnje leto finančno zmožna zagotoviti 370.000 evrov za gradnjo lesenega mostu, in da 1,2 milijona evrov, kolikor naj bi stala gradnja betonskega mostu, občina ne more zagotoviti tolikšne vsote finančnih sredstev. Luzar je za spletno Delo povedal, da bodo občinski svetniki že na prihodnji seji sveta morali spoštovati voljo ljudi in potrditi finančno konstrukcijo za betonski most, ki pa pred letom 2022 zagotovo ne bo zgrajen.

Katastrofalne poplave v zadnjih letih so leseni most v Mršeči vasi tako poškodovale, da ga je inšpektor za promet že leta 2014 zaprl in odredil njegovo odstranitev. Na prošnjo občine je Uprava RS zaščito in reševanje postavila montažen most in ga predala v uporabo lokalni skupnosti. Za tamkajšnje domačine je izrednega pomena, saj jim precej skrajša pot do občinskega središča in do zemljišč na drugi strani Krke.