Na RTV spet o sporni porabi denarja

Razvojna sredstva: Bo do jeseni znano, kdo je odgovoren in kakšni bodo ukrepi?

Objavljeno
17. junij 2013 21.53
SLOVENIJA,LJUBLJANA,18.2.2013,RTV SLOVENIJA.FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika
Ljubljana - Programski svetniki so danes nadaljevali pot razčiščevanja, kako in zakaj se je porabil razvojni denar za projekt, ki je bil v preteklosti sprejet, da podpre nov tematski kanal, ki ga je predvideval nov zakon o RTV, a pozneje iz kanala ni bilo nič, ker je zakon padel na referendumu.

Različne vsebine, od risanke do prenosov koncertov, so se vseeno pripravljale; utemeljitev zakaj z denarjem iz kupnine za delnice Eutelstat in ne z rednimi sredstvi, pa je, kot je dejal predsednik programskega sveta Miran Lesjak, »šibka«.

Programski svetniki tako iz poročil, ki so jih prejeli, ne morejo celovito slediti izvajanju omenjenega projekta in zato tudi ne ugotoviti, ali gre za razvojno pomembne programske vsebine, za katere bi bilo upravičeno črpati t. i. srebrnino.

Zato so tudi pozvali generalnega direktorja Marka Fillija, naj ugotovi, kdo je za kršitve, do katerih je prišlo, odgovoren, sprejme ukrepe in jih o tem obvesti do septembra.

A se svetniki niso ukvarjali le s temi nepravilnostmi - nadzornemu svetu so predlagali, naj preuči problematiko koprodukcijskih pogodb, ki so bile v letih 2011 in 2012 sklenjene brez razpisa, vodstvu pa naj jim do naslednje seje priskrbi podatke o delitvi oglaševalskih prihodkov med RTV in koproducenti.

Veliko je bilo govora o otroški nadaljevanki in filmu Duhec (v vrednosti 800.000 evrov), saj je bila pogodba sklenjena brez razpisa, medtem pa je istočasno potekal tudi razpis (za prihodnje leto), na katerem nihče ni bil izbran. »Bil sem edinkrat v razpisni komisiji, a noben od teh filmov ni bil vreden nič, saj so govorili o otrocih in niso bili za otroke,« je pojasnil direktor TV Slovenija Janez Lombergar, ki se mu po naših neuradnih informacijah direktorski stolček nekoliko maje. Nekateri svetniki so sicer vztrajali, da je takšno ravnanje nesprejemljivo in da mora nekdo prevzeti odgovornost.