Na RTV »zgodovinski« rebalans ali kar 1,7 milijona dodatnih evrov

Programski svet je še pozval vodstvo RTVS, naj pretehta možnost, da bi jeseni znova lahko gledali oddajo Pogledi Slovenije.

Objavljeno
23. julij 2013 21.28
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika

Ljubljana – Programski svetniki so danes, v drugem nadaljevanju iste seje, sprejeli rebalans programsko-produkcijskega načrta za letos. A ne le to: sprejeli so še en sklep, namreč da vodstvo ponovno pretehta možnost, da bi jeseni na TV-zaslonih lahko znova gledali oddajo Pogledi Slovenije.

A svetniki, ki so potrdili rebalans programsko-produkcijskega načrta, generalni direktor RTV Marko Filli ga je označil za zgodovinskega, ker prinaša svež denar za uredništva, in sicer 1,7 milijona evrov, zaradi nezadostnega razreza stroškov niso dali pozitivnega mnenja k rebalansu finančnega načrta za letos. O njem bo sicer odločal nadzorni svet v začetku avgusta. »Glede izida glasovanja sem skeptičen in razočaran, saj smo predstavili toliko podrobnih finančnih podatkov in dobili negativen rezultat,« je po glasovanju dejal Filli.

Sicer pa na Kolodvorski 5 še vedno niso potihnila ugibanja o tem, ali se bo Filli odločil za menjavo programskega direktorja Televizije Slovenije Janeza Lombergarja. Nad njim se je zadnje čase zgrnil kup očitkov – navsezadnje tudi ob ukinitvi oddaje Pogledi Slovenije, katere avtorja Uroš Slak in Bojan Traven trdita, da je takšna odločitev politično motivirana.

Programski svetniki so sicer prav danes predlagali vodstvu, naj prouči možnost, da v jesensko programsko shemo uvrsti nadaljevanje te oddaje – če bi bili za to zagotovljeni finančni in kadrovski pogoji. Kakšna natančno bo nova oddaja, bila naj bi prenovljena Tarča, sicer še ni popolnoma jasno.

Lombergarju se je sicer stolček začel majati zaradi domnevno sporne porabe razvojnega denarja, o čemer so svetniki razpravljali že junija, Filliju pa naložili, naj do septembra ugotovi, kdo je za kršitve odgovoren, ter sprejme ustrezne ukrepe.