Na severu Slovenije divjalo neurje

Vremenoslovci opozarjajo, da bodo ob močnejših nalivih lahko narasli hudourniki in manjše reke.

ned, 15.07.2012, 10:50; spremenjen: 16:04

Ljubljana, Kranj, Celje - Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je sobotno neurje zajelo predvsem severni del države, od Gorenjske, preko Koroške do Štajerske, oplazilo pa je tudi Ljubljansko kotlino. Vremenoslovci opozarjajo, da bodo danes tekom dneva lahko ob močnejših nalivih narasli hudourniki in manjše reke na območjih zahodne in osrednje Slovenije. Reka Mura bo v popoldanskih urah presegla opozorilni pretok 650 kubičnih metrov na sekundo in se bo razlila znotraj poplavnih nasipov, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ponoči so nastale tri močnejše nevihte z vetrom in dežjem, največji nalivi pa so proti jutru nastali na Zgornjesavskem koncu, so za STA povedali na Arsu. Danes so predvsem dopoldne še možne močnejše nevihte z nalivi, močnimi sunki vetra in točo. Popoldne bodo padavine postopno ponehale, delno se bo zjasnilo.

Z Uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da je v soboto okoli 22. ure v Lokah v občini Ljubno zaradi močnega naliva voda pričela zalivati gostinsko stanovanjski objekt. Območje Velenja pa je neurje z močnim vetrom in dežjem zajelo nekaj po 22. uri. Meteorna voda je zalila 20 stanovanjskih ter 3 poslovne objekte. Ob 22.20 je neurje z močnim nalivom zajelo območje občine Rečica ob Savinji, kjer je meteorna voda pričela zalivati stanovanjski objekt in garažo ter ogrožati objekt v bližini. Zaradi močnega naliva je meteorna voda pričela zalivati tudi prostore stanovanjske hiše v Okonini v občini Ljubno. V Veliki Pirešici v občini Žalec v in Andražu nad Polzelo pa je močan veter podrlo drevesi.

Meteorna voda zalila kletne prostore

Na Gorenjskem pa so se nevšečnosti začele v soboto okoli 21. ure. Meteorna voda je zalila kletne prostore dveh stanovanjskih hiš na Grajski cesti na Bledu. Vodo so izčrpali blejski gasilci in očistili cestne prepuste pred Hotelom Toplice. Vodo so izčrpali tudi iz kletnih prostorov podjetja Telekom na Ljubljanski cesti. Voda je zalila cesto na Koroški Beli in dve stanovanji v večstanovanjskih objektih na Hrušici v občini Jesenice.

Zaradi močnega vetra se je po pisanju STA podrl gradbeni oder ob stanovanjski hiši in padel na cesto v Srednji vasi pri Šenčurju v občini Šenčur. V Srednji vasi je odkrilo tudi del strehe stanovanjske hiše. V Visokem pa se je podrlo drevo na cesto proti športnemu centru. Posredovali so tamkajšnji gasilci.

Po obilnem deževju na avstrijskem Koroškem plazovi in poplave

Več cest je zaprtih, v noči na nedeljo sta bila zaprta tudi prelaza Korensko sedlo in Ljubelj. V hidroelektrarni Labot na Dravi so medtem povečali pretok, da bi preprečili poplave.

Močne padavine so največ težav povzročile v prometu. Dež je minulo noč zalival ulice, sprožilo pa se je tudi več zemeljskih plazov, zaradi česar so imeli polne roke dela predvsem gasilci.

Zaprtih je bilo več cest. Na prelazu Korensko sedlo je minulo noč avtomobil iz Češke zapeljal na hudourniški nanos, pri čemer potniki niso bili poškodovani, avto pa so rešili gasilci. V Podljubelju je bil zbiralni bazen za vodo prenapolnjen, zato so cesto iz varnostnih razlogov zaprli, a so jo zjutraj za promet že odprli.

Na območju Špitala ob Dravi sta voda in blato poškodovala dve stanovanjski hiši ter bazen, v soboto zvečer pa je sunek vetra zrušil drevo v Šmohorju, ki je padlo na parkiran avtomobil in ga hudo poškodovalo.

V Borovljah je v 24 urah padlo skoraj 90 litrov dežja na kvadratni meter, v Celovcu pa nekaj manj kot 70 litrov.

Povezane novice

Dopoldne oblačno in deževno
15. julij ob 09:15
Popoldne bodo padavine postopno ponehale, delno se bo zjasnilo.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
Neznan

Čas je že, da Janša neha s temi vremenskimi vragolijami...

15. julij 2012, ob 11:06:45
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej