Na Starem vrhu ne vedo, ali bo smučišče obratovalo

Zataknilo se je pri odplačevanju lizinga za nakup šestsedežnice, ki so jo postavili pred šestimi leti.

tor, 18.09.2012, 06:00

Škofja Loka - Tik pred zimsko sezono na Starem vrhu, priljubljenem med Gorenjci in Ljubljančani predvsem zaradi nočne smuke, ne vedo, ali bo smučišče letos obratovalo. Smučarsko-turistični center Stari vrh je zašel v finančne težave, saj ima račune blokirane od aprila.

Zgodba sega v leto 2006, ko so na Starem vrhu s pomočjo lizinga, ki so ga vzeli pri Hypu, kupili ogrevano šestsedežnico in smučišče posodobili še z nakupom preostale opreme. Nato se je (tudi zaradi zelenih zim, saj je smučišče v eni od minulih sezon obratovalo zgolj 23 dni) zataknilo pri odplačevanju obveznosti.

Smučišče ima 4,5 milijona evrov dolga

Pavle Logar, ki zadnji dve leti vodi smučišče blizu Škofje Loke, je pojasnil: »Pred novo sezono je odprtih veliko vprašanj. Trenutno med lastniki in Hypom potekajo pogajanja. Kdaj bodo dogovori končani, ne vem, je pa od njih odvisno, kako bomo delovali v prihodnje.« Kot je še povedal Pavle Logar, ima smučiše 4,5 milijona evrov dolga. Po zanesljivih informacijah so doslej vračali 180.000 evrov letno, kar ob podatku, da ima smučišče letno povprečno 500.000 evrov prihodkov, ni zanemarljiv znesek.

Največji, približno 90-odstotni lastnici smučišča, sta občini Škofja Loka in Gorenja vas, ki sta predlani dokapitalizirali smučarsko-turistični center in zagotovili vsaka po 180.000 evrov za poplačilo bančnega dolga. Gorenjevaško-poljanski župan Milan Čadež je o negovosti pred novo smučarsko sezono za Delo včeraj povedal: »V petek imamo sestanek s Hypom. Po njem se bomo lažje odločili, kaj bomo storili.«

Odgovore o morebitni rešitvi in ozadju finančnih zapletov, ki ogrožajo novo smučarsko sezono na Starem vrhu, smo želeli dobiti tudi od bančnikov, vendar »v Hypo Alpe Adria poslovnih procesov in odločitev povezanih z našimi strankami ne komentiramo, saj spoštujemo osnovna načela zaupnosti bančnega poslovanja skladno z Zakonom o bančništvu in Bančnim kodeksom«.

Smučišče na razpotju

V teh, za Stari vrh še kako negotovih časih, pa tik ob smučišču prodajajo domačijo pr' Čemažarju. Tu je bila nekdaj gostilna, ki je bila med smučarji zelo priljubljena. Objekt je pred šestimi leti zajel ogenj, zato zdaj v vasi Zapreval sameva pogorišče. »Med nepremičninskimi posredniki, ki poizvedujejo za ruske in nemške kupce, je bilo kar nekaj zanimanja,« je dejal lastnik objekta Emil Peternel, ki prek oglasa prodaja »nastanitveno-turistični kompleks s smučiščem«. Po dostopnih podatkih je Peternel lastnik 1,2 odstotka smučišča, ta delež pa skupaj z nekdanjim gostiščem prodaja za približno pol milijona evrov.

Minulo smučarsko sezono so na enem naših najnižje ležečih smučišč, kjer so potiho že načrtovali gradnjo kolesarskega parka, sklenili po 83 smučarskih dneh. Ko so na Starem vrhu potegnili črto pod zadnjo zimsko sezono, so v poročilo brez ovinkarjenja zapisali, da se nahajajo na razpotju: ali »nadaljevati uspešen trend in začeti nov razvojni ciklus z dopolnitvijo tudi poletne ponudbe« ali pa »preprosto sprejeti odločitev, da regija takega turističnega in športnega centra, ki edini v regijo prinaša relativno velik turistični denar, ne potrebuje«.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se