Na tajnem sestanku župan grozil državi

Na ministrstvu nočejo podpisati pogodbe za gradnjo čistilne naprave v romskem naselju v Dobruški vasi.

Objavljeno
17. junij 2013 22.07
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Škocjan, Ljubljana – Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo nočejo podpisati pogodbe za gradnjo čistilne naprave na zemljišču v Gospodarsko-tehnološkem centru (GTC) Škocjan v Dobruški vasi, ker iz vloge ni razvidno, na kakšen način namerava občina rešiti problem nelegalnih romskih gradenj.

Evropska komisija na strani Romov

Uresničitev naložbe tudi z denarjem Evropske unije je ogrožena, vodstvo škocjanske občine, ki se je udeležilo včerajšnjega sestanka o čistilni napravi na gospodarskem ministrstvu, pa ogorčeno. Njihov pravni zastopnik Bernard Zupanc za Delo ni razkril podrobnosti, ker so se udeleženci, med njimi tudi vodja urada za narodnosti Stanko Baluh, dogovorili, da ne bodo dajali izjav za medije. Izvedeli smo, da je škocjanski župan Jože Kapler zagrozil s tožbo zoper državo, vendar so mu navzoči poskušali pojasniti, da država ni krivec za nastalo situacijo, in da je evropska komisija tista, ki od občine zahteva podpis klavzule, da se bodo bivanjske razmere za Rome v bodoče reševale znotraj sedanjega romskega naselja.

Vprašljiv začetek gradnje čistilne naprave

Omenjeno ministrstvo je sicer na začetku marca izdalo sklep o sofinanciranju projekta z imenom Komunalna ureditev poslovne cone GTC Škocjan. Naložba je ocenjena na 2,8 milijona evrov in bi jo z dobrim milijonom evrov sofinanciral tudi Evropski sklad za regionalni razvoj. Vsi objekti, vključno s čistilno napravo za 1800 populacijskih enot, vodovodom, kanalizacijo in dovozno cesto, morajo biti sicer zgrajeni do konca prihodnjega leta, zato je nameravala škocjanska občina naložbo začeti že poleti.

Toda (ne)pričakovano se je zapletlo, ker bo projekt, ki sicer izpolnjuje vse potrebne pogoje javnega poziva, posegel v prostor, kjer so si Romi v zadnjih desetletjih brez upravnih dovoljenj zgradili domovanja. Škocjanska občina je k vlogi za naložbo sicer priložila tudi pravnomočno gradbeno dovoljenje, toda na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so ugotovili, da iz nje ni razvidno, na kakšen način namerava občina rešiti problem nelegalnih gradenj. To je tudi razlog, da so podpis pogodbe na tem projektu ustavili.

Župan vztraja pri gradnji čistilne naprave

»Nimajo pravne podlage, da se naložba ne bi začela izvajati,« je za Delo povedal župan Jože Kapler. Romi po večini živijo na parcelah, ki so skladno z občinskim podrobnim prostorskim načrtom iz leta 2007 določena za gradnjo gospodarsko-tehnološkega centra in prav ta zemljišča so v lasti Kmetijske zadruge Krka, ki jih želijo prodati. Po naših informacijah naj bi bil kupec iz Avstrije za 10.113 kvadratnih metrov zemljišč pripravljen odšteti 700.000 evrov, vendar bi bilo treba pred tem Rome preseliti na drugo lokacijo.