Na udaru župana zdaj še dom starejših

Direktorico Vrhovo lahko na čelu doma obdrži le soglasje ministrstva za delo.

Objavljeno
03. avgust 2015 17.35
Miranda Vrh
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Ilirska Bistrica – Direktorica Doma starejših občanov Ilirska Bistrica Miranda Vrh po mnenju župana Emila Rojca in občinskih svetnikov ni primerna za nov mandat. Čeprav jo je svet zavoda lani ocenil z najvišjo oceno, je občinski svet izglasoval negativno mnenje k njenemu ponovnemu imenovanju.

Župan in njegovi podporniki menijo, da je ravnala nezakonito v štirih zadevah, kar Vrhova kategorično zanika. Odločilna bo ocena njenega dela, ki jo bo oblikovalo pristojno ministrstvo. Svet zavoda DSO, v katerem imajo predstavniki ustanovitelja, ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, večino, je še februarja letos direktorico DSO Mirando Vrh za delo v preteklem letu stoodstotno pozitivno ocenil – enako kot vsako leto doslej. A že marca, ko je bil objavljen razpis za direktorja, so »bogovi padli na glavo«, je na izredni seji občinskega sveta dejala direktorica sama, preden ji je župan odredil, naj zapusti sejo. Nato je deset svetnikov od 19 navzočih o njej izglasovalo negativno mnenje.

Štirje domnevni grehi

Župan Emil Rojc (SD), občinska svetnika Dušan Grbec (SDS, tudi podžupan) in Andrej Muha (lista Šok), ki sta hkrati tudi predstavnika ustanovitelja, ministrstva, v svetu zavoda DSO, ocenjujejo, da je svet Mirando Vrh za vnovično direktorico na prvem razpisu izbral nezakonito, ker je o isti zadevi glasoval dvakrat, in to na podlagi istega razpisa. Na prvi seji svet namreč ni izbral kandidata zaradi neusklajenosti statuta in besedila razpisa oziroma zakona, po pojasnilih ministrstva pa je izbiro za direktorja na drugi seji opravil. Da bi odpravili vsak dvom o zakonitosti tega razpisa, se je svet zavoda po posvetovanju z ministrstvom odločil, da razpis razveljavi in postopek ponovi, kar se je tudi zgodilo, vendar tega župan v svojih obtožbah o domnevni spornosti postopka izbire ni omenil.

Vrhova vse obtožbe zanika

Drugi grehi Mirande Vrh po oceni vladajočih v Ilirski Bistrici so, da si je direktorica nezakonito izplačala tretjo četrtino plačnih nesorazmerij, da je sama – in ne svet zavoda ob soglasju ministrstva – odločila o svojem izplačilu delovne uspešnosti iz dohodkov od tržne dejavnosti ter da je sama odločila o najemniku (ki je hči sindikalne zaupnice) in najemnini za prej prazno počitniško stanovanje DSO v Izoli.

Miranda Vrh vse obtožbe o nezakonitem ravnanju zavrača. Pravi, da ni šlo za izplačilo dela plačnih nesorazmerij. »Na svetu zavoda je bilo 24. aprila 2014 dogovorjeno in o tem obstaja zapisnik, da se vsem zaposlenim izplača delovno uspešnost v enaki višini, s tem da se zaposlenim iz skupine b, direktorici, strokovni vodji ter namestnici za področje zdravstvene nege uspešnost izplača iz prihodkov tržne dejavnosti. Vrhova trdi, da je pri oddaji stanovanja ravnala na podlagi zakona o stvarnem premoženju, ki predvideva neposredno pogodbo pri oddaji stanovanj zaposlenim delavcem. »Prepričana sem, da če bi nadzorni organi oziroma inšpektorji preverjali resničnost obtožb, bi ugotovili, da nezakonitosti ni bilo. Občina je grobo prekoračila svoja pooblastila, saj je moj nadzornik ustanovitelj, vlada. »Nič nimam proti nadzoru, če je strokoven, profesionalen in kompetenten,« je dejala.

Ministrstvo (še) brez komentarja

Župan Emil Rojc je letos s svojo večino v občinskem svetu spremenil ustanovitveni odlok in se tako znebil direktorja zdravstvenega doma Vojka Mihlja, z negativnim mnenjem pa mu ni uspelo z mesta ravnatelja osnovne šole v Podgradu odstraniti neposlušnega Milana Dekleve, saj je ta dobil soglasje ministrstva za šolstvo. Zdaj je na udaru občine Miranda Vrh, čeprav občina za delovanja doma starejših v nasprotju s šolo in zdravstvenim domom ne namenja niti evra. Vrhova je direktorica v sociali že 20 let in je članica več strokovnih komisij na ravni države. Podpirajo jo zaposleni, stanovalci, sindikat in strokovni svet DSO, mandat pa se ji izteče konec avgusta. O njenem vnovičnem imenovanju bo odločilo ministrstvo za delo družino in socialne zadeve, kjer za zdaj ilirskobistriške kadrovske kuhinje ne komentirajo.