V UKC prvič popravili mitralni zaklopki na delujočem srcu

Operacijo so opravili v splošni anesteziji brez uporabe zunajtelesnega krvnega obtoka.

Objavljeno
01. marec 2017 14.04
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana - Na kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja kirurške klinike UKC Ljubljana so prvič v Sloveniji pri dveh bolnicah uspešno popravili mitralni zaklopki na delujočem srcu. Operacijo so opravili v splošni anesteziji, pod ultrazvočno kontrolo skozi minimalni rez na prsnem košu brez uporabe zunajtelesnega krvnega obtoka, so sporočili z UKC.

Mitralna zaklopka se nahaja med levim preddvorom in levim prekatom in preprečuje vračanje krvi med srčnim iztisom iz levega prekata v levi preddvor. Ko je mitralna zaklopka okvarjena, pušča in jo je treba popraviti. Puščanje mitralne zaklopke že vrsto let uspešno kirurško zdravijo ob podpori zunajtelesnega krvnega obtoka, kjer srce ustavijo.

Avgusta lani so kardiologi iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana popravili puščanje mitralne zaklopke skozi veno v dimljah, vendar tovrsten poseg ne pripelje do popolnega funkcionalnega stanja zaklopke in je primeren le za starejše bolnike, navajajo na UKC. Pri tokratnih bolnicah pa so poseg opravili na delujočem srcu brez zunajtelesnega krvnega obtoka skozi minimalni rez v predelu levega prsnega koša in popravili zaklopki v popolno funkcionalno stanje.

Operacija je potekala pod vodstvom predstojnika kardiološkega oddelka Tomislava Klokočovnika in ob podpori tujih zdravnikov iz Padove. Ob tem navajajo, da je pri operaciji nujen multidisciplinaren pristop, saj poseg opravijo v splošni anesteziji in s strogo ultrazvočno kontrolo z dvodimenzionalno in tridimenzionalno sliko, s čimer si prikažejo natančno mesto, kje je treba všiti nov podporni aparat zaklopke.

Po informacijah UKC so na svetu doslej naredili le okrog 160 takih posegov. Razen pri otrocih ga bodo lahko izvajali v vseh starostnih obdobjih. Tako bodo skrajšali okrevanje po posegu in čas hospitalizacije.