Na Verbund se bo usul plaz tožb

Avstrijskega energetskega velikana utegne najprej tožiti država, nato še posamezniki

Objavljeno
27. oktober 2015 19.52
kotnik/most
Mateja Kotnik, Urban Červek
Mateja Kotnik, Urban Červek
Dravograd – V petek se bo iztekel rok, do katerega mora avstrijski upravljavec hidro­elektrarn na Dravi, družba Verbund, plačati odškodnino za škodo, ki jo je z nenadnim izpustom vode iz akumulacijskih jezer povzročila na slovenski državni infrastrukturi v katastrofalnih poplavah pred skoraj tremi leti. Če plačila ne bo, bo država tožila Verbund.

To pa ni edina tožba, ki grozi družbi. Do 6. novembra, na tretjo obletnico katastrofalnih poplav, se bo morala soočiti še s civilnimi tožbami posameznikov. Kolikšna je odškodnina, ki jo Slovenija terja od Verbunda, na državnem pravobranilstvu še povedo. »Komunikacija z Verbundom poteka, o podrobnostih pa pred koncem pogajanj ne moremo govoriti,« so povedali. Pojasnili so, da ne morejo dati informacij o odškodninskem zahtevku tudi zato, ker bodo, če ta teden pogajanja za našo državo ne bodo uspešno končana, na pristojno sodišče vložili tožbeni zahtevek. »Razkrivanje vsebine tožbenega zahtevka pred vložitvijo tožbe bi bilo v škodo in v nasprotju z interesi naše države,« so dodali.

Pri Verbundu so prejeli zahtevo slovenske vlade za izplačilo odškodnine, je za Delo povedal tiskovni predstavnik podjetja Robert Zechner. »V pismu slovenske oblasti trdijo, da je Verbund odgovoren za škodo po vsej Dravski dolini do Hrvaške. Mi stojimo na stališču, da škode nismo povzročili,« je povedal Zechner.

Tožbe do 6. novembra

Družbi Verbund ne grozil le tožba države, pač pa tudi številne civilne tožbe posameznikov ob reki Dravi, ki so v poplavah prav tako utrpeli veliko materialno škodo. Večjo skupino oškodovancev zastopa celovški odvetnik Franz Serajnik z ekipo še treh slovenskih odvetnikov: Tomaža Rotovnika iz Dravograda, Davorja Ozmeca iz Maribora in Igorja Viranta iz Žalca. Njihova ponudba oškodovancem je bila: 350 evrov za sestavo tožbe, pripravljalne vloge, za zastopanje na glavni obravnavi in morebitni izvensodni poravnavi.

Serajnik je napovedal, da bodo na pristojnih slovenskih sodiščih pravočasno vložili tožbe, do izteka zastaralnega roka, to je do 6. novembra. »Vsi sicer ne bodo tožili, a tega tudi nisem pričakoval. Ni enostavno, ko se je treba odločiti, da boš nastopil proti velikanu, kakršen je Verbund,« je povedal Franz Serajnik, ki bo prihodnji teden v Dravogradu razložil podrobnosti o tem, koliko tožb so vložili ter za kakšne odškodninske zahtevke gre. Med oškodovanci v Dravogradu, ki se niso odločili tožiti, je slišati, da so bili glavni razlog za to visoki stroški sodne takse za vložitev tožbe, čeprav zakon dopušča možnost odloga ali oprostitve plačila. Za primer: če je odškodninski zahtevek visok okoli 125.000 evrov, znašajo stroški sodne takse kar 2100 evrov.

Drugo večjo skupino oškodovancev zastopa kranjska odvetnica Magda Vraničar, ki si je že od začetka prizadevala doseči odškodnine za svoje stranke s pogajanji, a tudi ona še čaka na odgovore Verbunda, medtem pa še pred iztekom zastaralnega roka pripravlja tožbe za svoje stranke.