Reke poplavljajo, iščejo žensko, ki je padla v Pako

Pogrešano žensko, ki jo je odnesel močan tok, so gasilci sinoči okrog 21. ure našli utopljeno. Podrobnosti še niso znane.

Objavljeno
19. januar 2014 06.48
Posodobljeno
19. januar 2014 06.48
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica, Polona Malovrh, Zagorje,Ti. Kr., Ma. F., Delo.si, STA
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica, Polona Malovrh, Zagorje,Ti. Kr., Ma. F., Delo.si, STA

Ilirska Bistrica, Zagorje Ljubljana - Poplavljajo reke Reka, Medija, Paka in posamezne manjše reke in hudourniki na širšem območju osrednje Slovenije, poroča Agencija RS za okolje (ARSO). Reka Reka bo še naraščala v spodnjem toku, kjer se bodo poplavljene površine nekoliko povečale. V prihodnjih urah bo Savinja v spodnjem toku poplavila v manjšem obsegu.

Ob predvidenih padavinah v večernih in nočnih urah se bodo že poplavljene površine ob vodotokih še zadržale.

Reka Ljubljanica se bo ponoči pričela razlivati na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav.

Jutri bodo reke po Sloveniji pričele upadati, le Ljubljanica in Krka bosta še postopno naraščali.

Žensko odnesel močan tok

V Spodnjem Doliču v občini Mislinja policija išče žensko, ki naj bi padla v reko Pako. Žensko, o kateri za zdaj ni podrobnejših podatkov, je odnesel močan tok, je za STA pojasnila Milena Trbulin iz Policijske uprave Celje. Gasilci PGD Dolič, Mislinja in Dovže pomagajo policiji pri iskanju pogrešane ženske, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Vode spet grozile Svei

Deževje Zagorju in tamkajšnji tovarni kuhinj Svea spet ne prizanaša. Že do 15. ure povsem poplavilo tovarniško dvorišče; kakšnih trideset centimetrov visoko je segala voda; k sreči v notranjost tovarne še ni vdrla. Zagorski gasilci so breg Medije zavarovali z vrečami, že ob 14. uri pa so iz varnostnih razlogov izklopili kotlovnico, tako da je 964 zagorskih gospodinjstev ostalo brez ogrevanja.

Zagorjani so danes v strahu, da se ponavalja ujma 2010, prišli na ulice. Z dežniki in v gumijastih škornjah so z mostu pri Svei s strahom opazovali strugo Medije. Da bi se razlila čez most in čez bregove, je manjkal komaj kakšen meter. Janez Groboljšek, dolgoletni prvi mož zagorske Civilne zaščite, zdaj v pokoju, je ocenil, da jo bodo tokrat najbrž bolje odnesli kot pred dobrimi tremi leti: »Da le neha deževati. Če pa bo ulivalo vso noč, lahko spet pričakujemo najhujše ...«. Tudi župan Zagorja Matjaž Švagan in direktor občinske uprave Rudi Medved, ki sta prihitela v Sveo, sta z obžalovanjem ugotavljala, da je znova najslabše v zagorski dolini, od drugod v Zasavju ne poročajo o hujših posledicah deževja. »Tolažilno je le, da so plaz Vinski vrh, ki je pred tremi leti ogrozil pet hiš, petnajst stanovalcev pa smo morali evakuirati, očitno res strokovno sanirali. Pred njim nas ni treba biti več strah,« je dejal Švagan. Sandi Grčar, direktor zagorske Komunale, pričakuje, da bodo že jutri lahko znova zagnali kotel: »Prek sto stopinj je v njem. Izklopili smo ga, ker je obstajala nevarnost, da ga raznese.« K sreči so bile danes za januar dokaj visoke temperature in ljudje niso zmrzovali.

Nekaj po 16. uri se je sprožil tudi manjši plaz na regionalki Trbovlje -Zagorje čez Slačnik. Zaprl je pol cestišča. Na pomoč so morali poklicati delavce CGP Novo mesto.

Ni še minil mesec dni, kar se je Svea znašla v stečaju, že ji je danes grozila nova katastrofa, tokrat k sreči ne tolikšnih razsežnosti kot leta 2010. Takratna ujma je uničila Sveino primarno proizvodnjo - žago, posodobljeno lakirnico in tudi precej gotovih izdelkov ter polizdelkov ter povzročila za štiri milijone evrov škode; po njej si podjetje ni več opomoglo, ampak le še tonilo. Največja tragedija je, da kljub legi ob hudourniških potokih ni bilo zavarovano proti poplavam, ampak, kot je v lesni industriji običaj, proti požaru ... Danes na dvorišču tudi lesa ni bilo več. V zadnjih poplavah je voda odnašala hlode, deske ...

Dež povzroča težave v zagorski občini

Dež, ki je v Zasavju nepretrgoma padal vso soboto in nedeljo, je znova največ težav povzročil zagorski občini. Cesta Trojane - Izlake je bila pri Orehovici že zjutraj poplavljena, prav tako so morali gasilci na pomoč stanovalcem Kolodvorske ceste, voda je ogrožala Čolnišče, Ravensko vas, poplavila igiršče v Kotredežu ... Po podatkih Marka Bokala, poveljnika PGD Zagorje mesto in zagorske gasilske zveze, je bilo danes na terenu prek 60 gasilcev. A najhuje je bilo spet na sotočju Medije in Kotredeščice, v neposredni bližini upravne zgradbe zagorske Svee. Potoka k sreči še nista prestopila bregov. Zaradi naraslih vod so bili zaskrbljeni tudi nekaj metrov niže od Svee, v Industriji gradbenega materiala. Plinovod do tovarne je speljan pod mostom in Medija je bila nevarno visoko.

V Ilirski Bistrici je ob 15.30 še vedno deževalo. V samem mestu so poplavljene nekatere ulice, avtobusna postaja, gasilci črpajo vodo tam, kjer je smiselno, saj voda še vedno narašča. Razlila se je iz strug pritokov Sušec in Bistrica, ki se izlivata pri Bistrici v Reko. Narašča tudi reka Reka. Poplavljene so hiše med strugo in glavno cesto proti Pivki in v Postojni v Topolcu. Domačini se ne spomnijo, kdaj nazadnje je Reka tako hitro in toliko narasla, saj se je vse zgodilo danes po osmi uri zjutraj.

Do 13. ure je po podatkih avtomatskih meteoroloških postaj na območju Ilirske Bistrice padlo okoli 50, v Zasavju 40, na Celjskem in Koroškem pa okrog 30 litrov dežja na kvadratni meter.

Ob 10.18 je v Razborah pri Čatežu strela udarila v gospodarski objekt, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Udar strele je uničil električno napeljavo in razkril streho na površini okoli 30 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Čatež pod Zaplazom so pokrili streho s PVC folijo, dežurni delavec Elektro Ljubljana pa je izklopil elektriko in zamenjal glavno varovalko.

Poplavljanje reke Reke

Reka Reka je že okrog 8. ure zjutraj prestopila bregove v zgornem toku. Podgorski gasilci črpajo vodo iz hiš v Trpčanah, dež še ni ponehal. V vaseh ob zgornjem toku reke Reke je voda preplavila polja, zalila pa je tudi nekaj najnižje ležečih hiš v vasi Trpčane, iz katerih so gasilci približno ob 10. uri začeli črpati vodo. Prebivalka Trpčan je povedala, da voda praga njene hiše ni dosegla od leta 1990. Poplavni val se iz zgornjega toka premika proti Ilirski Bistrici, kjer pa je Reka še v strugi. Še vedno močno dežuje in piha močan jugo.

Reka Reka je ob 12. uri prestopila breg tudi v Ilirski Bistrici. Poplavila je novo križišče pri Spetiču, poplavlja polja in hiše, ki ležijo med strugo in glavno cesto Ilirska Bistrica - Pivka. Voda je segla do hiš v Podgrajski ulici pri mostu na cesti proti Dolnjemu Zemonu in do hiš v Rečici. V vasi Jablanica nizvodno od Trpčan poplavlja tamkajšnji hudourniški pritok reke Reka. Padala je tudi sodra, ki se je je zlasti nabralo na cesti Podgrad-Starod.

Težave z naraslim Obrhom imajo v Loški dolini. Najprej je voda zalila pritličja in kleti v Kozarščah, kjer so gasilci tudi najprej začeli črpati vodi, nato še v Starem trgu, Vrhniki in ostalih tamkajšnjih vaseh. V Loški dolini so za zdaj problem zaledne površinske vode. V Kozarščah je zalilo klet večstanovanjske zgradbe, drugje nekaj hiš. Župan Janez Komidar pa pravi, da je bolj ko narasle talne vode problem neurejeno odvodnjavanje s streh.

 

Vremenoslovci opozarjajo, da bo do druge polovice noči na ponedeljek ponekod v južni, jugozahodni in deloma osrednji in severni Sloveniji padlo lokalno prek 50 litrov dežja na kvadratni meter. Ob nevihtah bodo nalivi.

V visokogorju Julijskih Alp nevarnost snežnih plazov ostaja četrte stopnje.

Zvečer in ponoči bo oblačno s krajevnimi padavinami, predvsem na jugu lahko še zagrmi. Meja sneženja bo med 1300 in 1700 metri nad morjem. Ob morju bo še pihal jugo.

Jutri se bo v vzhodni Sloveniji postopno delno zjasnilo. Drugod bo pretežno oblačno, predvsem v zahodnih krajih bo občasno še deževalo. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 7, ob morju 10, najvišje dnevne od 6 do 11, ob morju in v vzhodni Sloveniji do 13 stopinj C.