Na Zelenici le še turni smučarji in sankači?

Naložbe v smučišče nad Ljubeljem so vprašljive, saj umetno zasneževanje in osvetljevanje nista dovoljena.

Objavljeno
03. maj 2012 13.34
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Tržič – Kaj bo s tem tržiškim simbolom nad Ljubeljem, bodo povedali občani na javni tribuni, kajti svetniki te odločitve niso sprejeli, sprejeta pa mora biti v dveh mesecih. Možnosti za ohranitev smučišča in zasebna vlaganja so minimalne.

»Vsako zimo me skrbi za varnost,« je v razpravi na seji občinskega sveta ob seznanitvi z razmerami in možnostmi razvoja smučišča Zelenica poudaril župan Borut Sajovic. Občina Tržič že enajst let s sofinanciranjem obratovalnih stroškov, dovoljenj in vzdrževalnih del na napravah omogoča delovanje smučišča. Sedežnici v lasti občine Tržič sta stari 46 in 47 let. Zaradi spremenjenega pravilnika o tehničnih pregledih žičnic bodo vsi pregledi predvidoma stali vsaj 60.000 evrov. Še letos bo morala občina podeliti tudi koncesijo za upravljanje žičniških naprav na tem 20 hektarov velikem smučišču s 4,5 kilometra smučarskih prog. Vprašanje pa je, ali bo ta pripravljena vlagati.

Letos nič dni smuke, rentabilnost pri stotih dneh

Zelenica je samo 45 minut vožnje od Ljubljane, vendar ima, kot je dejal župan Sajovic, slabe argumente za velika vlaganja iz javnih sredstev. Po približnih izračunih bi za novo žičnico potrebovali od 2,5 do tri milijone evrov. Posojilo bi sicer lahko dobili, vendar naravnega snega na Zelenici za smučanje ni dovolj, umetnega pa zaradi naravovarstvenih omejitev ne smejo narediti. Prav tako ni dovoljeno osvetljevanje.

Na Zelenici v lanski in letošnji sezoni ni bilo niti enega obratovalnega dne: še takrat, ko je bilo dovolj snega tudi na spodnji postaji na 1081 metrih nadmorske višine (zgornja postaja je na 1544 metrih), je bila proga zaprta zaradi nevarnosti plazov. Avstrijci kot problematična smučišča obravnavajo vsa pod 2500 metri nadmorske višine. Minimum za normalno sezono oziroma pozitivno poslovanje pa je po besedah upravljavca Janeza Šmida iz RTC Zelenica, ki upravlja tržiško smučišče od leta 2001, sto dni obratovanja. Celotni stroški smučišča so v proračunskem letu 2011 znašali 41.000 evrov, najvišja postavka je bila vzdrževanje in priprava na tehnični pregled v višini 9310 evrov.

Ena od možnosti je, da se smučišče na Zelenici ohrani samo v zgornjem delu (širitev namreč zaradi omejitev tudi ni mogoča), druga je trajnostni razvoj s podporo programov, ki že potekajo v okviru obnovljenega doma s 50 ležišči in gorniškega učnega centra. Dom je pred kratkim dobil uporabno dovoljenje, gorniški center je polno zaseden, je pojasnila vodja tržiškega urada za gospodarstvo in družbene dejavnosti Mojca Aljančič in pri tem opozorila na visoke stroške smučišča. Samo tokovina na položnici za elektriko za marec je znašala 906 evrov. Vlečnice na vrhu smučišča so v lasti občine Žirovnica, občina Tržič pa ima za zemljišča na smučišču sklenjeno najemno pogodbo s skladom kmetijskih zemljišč do leta 2016, letna najemnina pa znaša 417 evrov, medtem ko so zemljišča na vrhu Zelenice v lasti Agrarne skupnosti Smokuč.

Več pohodnikov in pašnikov

Večina tržiških občinskih svetnikov vidi Zelenico v zimskem času kot smučišče za turno smučanje, na naravnih progah pa bi uredili sankanje, medtem ko bi v poletnem času poskušali pritegniti še več pohodnikov, ohranili pa bi tudi pašo živine. K razpoznavnosti naj bi Zelenici v prihodnje pomagala tudi njena bogata flora. Z umetnim zasneževanjem bi povzročili kroženje vode, ta pa bi uničila rastišča, je poudarila Mojca Aljančič. Bodo žičniške naprave na Zelenci nad Ljubeljem porušili?