Nacistične plakate izdelal mladoletnik

Policija je izsledila fanta, ki je junija po Velenju nalepil plakate z nacističnimi simboli.
Fotografija: Eden izmed plakatov, ki jih je junija mladoletnik polepil po Velenju. FOTO: MO Velenje
Odpri galerijo
Eden izmed plakatov, ki jih je junija mladoletnik polepil po Velenju. FOTO: MO Velenje

Celje, Velenje – Mladoletnik, ki je plakate z nacistično vsebino v noči na 23. junij nalepil po Velenju, je to storil sam in ni povezan z ekstremističnimi skupinami. Policijska uprava Celje ga je zaradi suma kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po 297. členu kazenskega zakonika, za kar je predpisana kazen do dveh let, že kazensko ovadila.
 
To so danes sporočili s celjske policijske uprave, kjer so bili junija obveščeni, da je neznani storilec po Velenju nalepil šest plakatov z nacistično vsebino. Na plakatih je bila na velenjskem občinskem grbu natisnjena svastika z napisom »za raso« ter častnik nemške vojske z odlikovanjem viteškega križa.
 
Policija pravi, da so plakati s svojo vsebino vzbudili zgražanje in prizadetost širše javnosti, s čimer je bil ogrožen tudi javni red in mir.
 
Celjski kriminalisti so po prijavi začeli zbirati obvestila, zasegli so tudi plakate. Poslali so jih na pregled v Nacionalni forenzični laboratorij, na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Celju pa so opravili hišno preiskavo pri mladoletniku z območja Šaleške doline. Zasegli so mu računalnik, mobilni telefon ter druge naprave, iz njih in z drugimi podatki pa so pridobili dovolj dokazov, da je v času storitve kaznivega dejanja mladoletni osumljenec s spleta pridobil nacistične simbole ter na svojem računalniku izdelal in natisnil spornih šest plakatov ter jih nalepil po Velenju.

Komentarji: