Načrt za nogometno igrišče imajo, zemljišč še ne

Občina Tržič se pogaja z lastniki zemljišč, dogovor pričakujejo do jeseni. Edini nogometni klub brez igrišča v svoji občini.

Objavljeno
24. julij 2017 20.42
Blaž Račič
Blaž Račič
Tržič – Tržiški nogometni klub s 176 člani je edini v Sloveniji brez igrišča v domači občini. Po nekaj letih prizadevanja še ni dokončnega dogovora z lastniki zemljišč o ureditvi igrišča oziroma športnega parka tik ob osnovni šoli v Križah.

V letošnjem in v proračunu za prihodnje leto ima občina Tržič rezerviranega dobrega pol milijona evrov za odkup zemljišča, vendar se mora o prodaji, predvsem pa o ceni, dogovoriti z zdajšnjimi lastniki zemljišč. Župan Borut Sajovic upa, da bodo nogomet igrali na zemljišču, ki so ga kot območje za šport in rekreacijo določili v lani sprejetem občinskem prostorskem načrtu (OPN) in s čimer se je vrednost prej okoli pet evrov vrednega kvadratnega metra kmetijskega zemljišča povišala za petkrat. Namero je na junijski seji potrdil tudi občinski svet.

Podžupan v navzkrižju interesov

Z lastniki zemljišč se pogovarjajo o odkupu po približno 35 evrov za kvadratni meter, vendar dogovora še niso sklenili. Za župana ni sporno, da bi občina največji del od približno 15.000 kvadratnih metrov zemljišča za nogometno igrišče tik ob osnovni šoli odkupila od Matica Aljančiča, zeta podžupana Dušana Bodlaja, ki je funkcijo nastopil leta 2014, medtem ko so postopek sprejetja OPN začeli že leta 2009. Podžupan se je že pred enim letom izločil iz vseh postopkov, povezanih s tem, je dejal Sajovic, ki meni, da je s tem ravnal pošteno. Konkretnega primera v protikorupcijski komisiji ne poznajo, so sporočili in dodali načelno stališče, da je »pomembno, da se uradna oseba v celoti (ne samo formalno, ampak tudi dejansko) izloči iz obravnave in odločanja oziroma opravljanja delovnih nalog«.

Matic Aljačič je povedal, da je zemljišče za primerno ceno pripravljen prodati, kolikšna bi ta bila, pa ni povedal. Ponudba občine z nadomestnim zemljiščem ga ni zanimala. Povedal je še, da so to zemjišče za nogometno igrišče hoteli kupiti že pred 15 leti, ko so na starem igrišču v Tržiču postavili osnovno šolo. »Takrat so ponujali več, kot občina ponuja zdaj, pa se za prodajo niso odločili,« je dejal Aljančič, ki je sicer znan pridelovalec kmetijskih pridelkov iz Križ.

Malo primernih površin

Druge primerne in dovolj velike lokacije za nogometno igrišče v Tržiču, ki je stisnjen med pobočja okoliških vzpetin, niso našli, zaradi bližine ceste ni primerno zemljišče ob policijski postaji v Bistrici pri Tržiču. Zemljišče v Križah je najprimernejše zato, ker je ravno, ne preveč oddaljeno in s tem dostopno iz središča Tržiča in Bistrice pri Tržiču. Na sosednji (šolski) parceli so vsi komunalni vodi, je prednost zemljišča še poudaril župan in dodal, da so lastnikom zemljišč že ponudili možnost zamenjave z drugim kmetijskim zemljiščem. Na istem mestu so v času skupne države stali vojaški objekti, urejeno je bilo tudi nogometno igrišče, je župana dopolnil športni direktor nogometnega kluba Tržič Mladen Novkovič, sicer pa svetnik liste za razvoj športa in kulture.

V nasprotju z županom vodja svetniške skupine Zagon v občinskem svetu Klemen Belhar dvomi, da je to najboljša lokacija za igrišče. Cena zemljišča se mu ne zdi problematična, sprašuje se le, ali ga res potrebujejo hektar in pol, saj, kot je povedal Novkovič, ima samo nogometno igrišče površino okoli 7500 kvadratnih metrov. Mladi nogometaši bi poleg igrišča sprva potrebovali vsaj še garderobo, medtem ko tribune za gledalce za Novkoviča niso med prioritetami. Nakup zemljišča podpira, kajti zdaj morajo nadobudni nogometaši (stari do 15 let) vaditi na premajhnih igriščih v Tržiču in v športnih telovadnicah ali pa se na treninge vozijo v sosednjo občino Naklo.