Načrti z mirnim počivališčem vznemirjajo Ptujčane

Občina se pripravlja na odstranitev več kot tisoč grobov, nasprotniki pa pravijo, da je območje treba le obnoviti.

Objavljeno
06. november 2017 22.03
Franc Milošič
Franc Milošič
Ptuj – Sredi tega meseca naj bi se začela pripravljalna dela za preurejanje starega ptujskega pokopališča ob Volkmerjevi cesti v spominski park. Občina je lastnike grobov pozvala, naj z njih do 13. novembra odstranijo okrasitve, ker pozneje na pokopališče ne bodo več mogli priti.

Občinska uprava župana Mirana Senčarja se bo preurejanja pokopališča, kulturnega spomenika lokalnega pomena, očitno lotila po načrtih, ki jim mnogi občani nasprotujejo in so proti nameravanemu posegu ustanovili civilno iniciativo. Ne strinjajo se, da bi odstranili večino grobov ter posekali večino dreves in grmovnic, temveč zahtevajo le obnovo popokopališčne strukture. Župan Senčar je obljubil, da bi nagrobne napisne plošče lahko ostale, odstranili pa bi grobne okvirje in večji del površine zatravili, a to ni niti skladno z ugotovitvami posebne strokovne komisije, niti z izdelanim izvedbenim načrtom. Laris Gaiser, ki vodi Slovensko panevropsko gibanje in iniciativo Za živo pokopališče, je županu in občinskim svetnikom pisno pozval, naj se pokopališča ne dotikajo, dokler ne bo imela občina za obnovo zagotovljenega vsega denarja ter dokler ne bodo uskladili vseh spornih vprašanj in ustanovili posebne nadzorne skupine za obnavljanje pokopališča. A odgovora z občne ni dobil.

Od 1200 grobnih polj bo ostalo le 47 grobov

Medtem občina za poseg po načrtih, ki ga je decembra lani izdelala arhitektka Tanja Simonič Korošak, že išče izvajalce. Na pokopališču bi po novem, kot je uradno navedeno tudi na občinski spletni predstavitvi projekta, ostalo le 47 izbranih grobov, ki jih bodo po potrebi obnovili. Na drugih – vseh grobnih polj je okoli 1200 – je predvidena ureditev zelenice, peščenih poti, klopi in spominske ploščadi s kostnico, ki pa ne bo namenjena ostankom pokojnikov.

Poleg tega nameravajo popraviti 265 metrov obodnega zidu, urediti spominsko ploščad pred spomenikom Jožeta Lacka, razsvetljavo in vstopna mesta. Po zagotovilu investitorja načrt upošteva kulturnovarstvene pogoje, pridobljene že leta 2015. Dela so ocenjena na 1,41 milijona evrov, pri čemer občina upa na 900.000 evrov evropskih sredstev in dobrih 220 tisočakov okoljskega ministrstva. Posebno hude kritike letijo na občinsko namero, da bodo »odstranili 82 dreves in skoraj 200 večjih grmovnic, za kar že iščejo izvajalca«, pojasnjuje Gaiser. Po arboristični analizi rastlinja na tem 11.744 kvadratnih metrov velikem zemljišču zdaj raste 230 dreves in velikih grmov ter številni manjši. Grmovškova je predlagala, da ohranijo le 91 dreves, da jih 62 odstranijo, pri preostalih pa na kraju ugotovijo, ali jih je treba podreti ali ne.

»Prevladujejo paciprese in kleki z izrazito stebrasto razrastjo,« je zapisala v analizi. Glede na viharen odziv Ptujčanov ob načrtovani odstranitvi sedmih cigarovcev na tržnici je jasno, da na ta poseg ne čakajo z navdušenjem. Prepričani so, da bi pokopališče morali obnoviti in ga urediti takšnega, kot se je razvilo od druge polovice 18. stoletja do leta 1978.