Nad Črnim Kalom se je razplamtel požar

Gori ob železniški progi od vasi Černotiče do naselja Zanigrad. Požar še ni pod nadzorom. Gašenje ovira burja.

Objavljeno
07. avgust 2016 16.56
Mo. B., STA, Ma. F.
Mo. B., STA, Ma. F.

Koper – Ob železniški progi od vasi Černotiče do naselja Zanigrad je na dolžini od tri do štiri kilometre danes izbruhnil velik požar, ki še ni pod nadzorom. Na terenu je okoli 180 gasilcev, je Slovenski tiskovni agenciji povedal vodja intervencije Denis Glavina iz Gasilske brigade Koper. Požar ne ogroža nobene vasi.

Nekatera požarišča pa še vedno niso pod nadzorom, saj so gasilci zaradi neprehodnosti terena precej odvisni od pomoči helikopterjev. Ponoči bodo intenzivnost gašenja zmanjšali, na nevarnih in neprehodnih območjih ne bodo gasili. Gasilci bodo požar obvladovali z območij, ki so varna, je še povedal Glavina.

Dim od požara se lahko širi tudi do okoliških vasi, zato predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Koper Milan Krek svetuje, naj ljudje spremljajo dogajanje in upoštevajo navodila pristojnih.

»Dim draži oči in zgornji del dihal, zato je smiselno, naj se ljudje umaknejo v notranjost in zaprejo okna. Še posebej naj bodo pozorni srčni bolniki, astmatiki in drugi, ki imajo sicer že težave z dihali. Redno naj jemljejo zdravila, po potrebi pa naj se pravočasno umaknejo z območja in se posvetujejo z zdravnikom,« je še dejal Krek, ki sicer dodaja, da so požari na Krasu vsakoletna izkušnja in zaupa pristojnim službam ter prebivalcem, da vedo, kako ravnati v takih okoliščinah.

Vzrok požara še ni znan, je pa zagorelo ob železnici.

Po informacijah Slovenskih železnic je dolina še vedno v dimu in zaenkrat ne kaže, da bo železniška proga na relaciji Petrinje-Rižana kmalu odprta.

Glede okoliščin požara pa so na Slovenskih železnicah za Slovensko tiskovno agencijo navedli, da požarna ogroženost za območje, kjer je prišlo do požara, ni bila razglašena, da pa so v trenutnih poletnih vremenskih pogojih z burjo »idealni pogoji, da iz iskre nastane požar«.

Ob tem na Slovenskih železnicah poudarjajo, redno odstranjujejo vegetacijo ob progi in da z gasilci dobro sodelujejo. Navajajo še, da je to gorska proga, z naklonom 26 promilov, po kateri vozijo vlaki, težki od 1000 do 1500 ton.