Nad »graščaka« Popoviča z računskim sodiščem

 Opozicija trdi, da je župan pri nakupu stolpa Glem presegel pooblastila in ravnal nezakonito.

Objavljeno
18. februar 2017 16.26
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – Nedavna odločitev koprskega župana Borisa Popoviča, da druga najbolj zadolžena občina v državi na dražbi za 551.000 evrov kupi v zasebno rezidenco preurejen obrambni stolp v vasici Glem, je sprožila ogorčenje in burne odzive v javnosti. Koprska opozicija meni, da je župan presegel pooblastila in kršil zakon o javnih financah, zato bodo zahtevali preiskavo in revizijo računskega sodišča.

Nakup poslovno-stanovanjskega kompleksa v Glemu 15 kilometrov iz Kopra je sporen, ker se je župan Boris Popovič zanj odločil sam brez sklepa mestnega sveta, s čimer je presegel pristojnosti, so opozorili v občinski opoziciji. V MO Koper so očitek zavrnili in zatrdili, da je občina stolp kupila na podlagi sklepa o letnem načrtu ravnanja s stvarnim premoženjem občine za leto 2017, ki so ga svetniki sprejeli 22. decembra lani in v katerem je določeno, da odločitev o spremembah in dopolnitvah letnega načrta sprejme župan. Ta praksa je v veljavi vse od leta 2008, na ta način pa je bilo sprejetih že več županovih sklepov o pridobitvi nepremičnin, so poudarili v občinski upravi. Župan je preprosto sprejel sklep, da lahko občina kupi nepremičnino v Glemu za turistične in protokolarne namene.

Kaj bo s stanovalcema?

Na občini so dejali, da se že od leta 2012 neuspešno dogovarjajo z državo za brezplačen prenos propadajočega gradu Socerb, načrtovane vsebine pa bodo zdaj lahko uresničili v Glemu. Prepričani so, da bo to izjemnega pomena za razvoj turizma na koprskem podeželju: »Občina se tako še bolj odpira svetu in krepi prepoznavnost v Sloveniji in širše.« »Grad«, kot obrambnemu stolpu pravijo na mestni občini, bo najverjetneje upravljala Turistična organizacija Koper.

Občina namerava nepremičnino preurediti v turistični in protokolarno-prireditveni objekt, kot so to storili z nekaterimi drugimi (Grad Vipolže v Brdih, Ptujski grad, Ljubljanski grad, Velenjski grad ...). Popovič si v njem želi degustacijski center za vina in oljčna olja, restavracijo za posebne priložnosti, poroke, razstave, turiste s potniških ladij. Da je stolp še naseljen, saj v njem prebiva arhitekt Viljem Šantavec z ženo Marlis Winkler, občine očitno ne moti. Kako jih nameravajo iz stolpa preseliti, nam niso pojasnili, prav tako nam tega včeraj ni znala povedati gospa Winkler.

Revizija za vse Popovičeve posle

Opozicijska svetnica Polka Bošković je nakup označila za nezakonit posel, ker ga je župan izpeljal brez pooblastila občinskega sveta: »Edini člen, ki opredeljuje županovo samostojno ravnanje pri razpolaganju s premoženjem, je 32. člen, ki pa določa, da lahko sam sklepa pogodbe o nakupu ali prodaji do vrednosti 20.000 evrov. Nad to vrednostjo pa mora o poslu razpravljati in dati soglasje občinski svet.« Po njenem mnenju so primer Glem in vsi drugi podobni od leta 2008 pravno neutemeljeni in nični. Zato je napovedala prijavo na računsko sodišče z zahtevo za revizijo vseh poslov, ki jih je župan sklenil brez soglasja občinskega sveta in pri katerih gre za sume storitve več kaznivih dejanj. Kot je dejala, bo primer prijavila tudi proračunski inšpekciji RS in ministrstvu za lokalno samoupravo. Pismo, da pričakuje prednostno obravnavo računskega sodišča, je že pripravila in zbira podpise podpore pri svetnikih. Če bo računsko sodišče ugotovilo kršitve, pa pričakuje tudi ustrezne postopke pri organih pregona. Kasneje smo ugotovili, da je na vratih »graščine« napisano tudi njeno ime, pojasnila, kako je povezana z objektom, pa nam od nje ni uspelo dobiti. Marlis Winkler nam je pojasnila, da je Polka Bošković do pred kratkim stanovala na tem naslovu.

»Kršitev zakona o financah«

Županovo potezo je obsodila tudi svetnica Maja Tašner Vatovec iz Združene levice, ki je prepričana, da je z njo kršil zakon o javnih financah. Takšno kupovanje nepremičnin ne more biti poslanstvo tako zadolžene občine in ima vrsto neurejenih problemov. »Avtoritarno vodenje občine omogoča županu, da privatizira občinski proračun kot neizčrpen vir financ, namesto da bi skrbel za kakovostnejše življenje občanov,« je dejala Maja Tašner Vatovec. Olga Franca iz SLS pa je povedala, da gre za ponovitev odločitve o nakupu Kompasovega objekta v Lazaretu, kjer je morala občina plačati Kompasu MTS tri milijone evrov kupnine z obrestmi, zdaj pa se je ta objekt znašel v drugi občini. Potrdila je, da bo opozicija primer prijavila računskemu sodišču, ki je v drugih primerih napovedalo, da bi lahko predlagalo vladi pripravo predlogov o spremembi zakonodaje za take primere, saj se občina spreminja v »nepremičninsko podjetje«.

Na računskem sodišču niso hoteli komentirati posameznih odločitev določene občine brez opravljene revizije. Poudarili so, da so pri revizijah že naleteli na primere pridobivanja nepremičnin, ki niso bile vključene v letni načrt pridobivanja premoženja.