Nad hrvaškimi zdravniki 866 pritožb Slovencev

Evropska zdravstvena kartica: Kršitev evropskih predpisov dobiva širše razsežnosti. Slab zgled tudi Španija.

Objavljeno
23. avgust 2013 22.39
uho* ZD Ljubljana - mamografija
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Hrvaška, kot kaže, na veliko krši evropske zdravstvene pravice. Slovenska zdravstvena blagajna (ZZZS) je namreč od 1. julija, ko je Hrvaška vstopila v EU, do 20. avgusta prejela kar 866 pritožb in vlog za povrnitev stroškov. Gre za kršitev predpisov EU, ki postaja problem širših razsežnosti.

V torek smo poročali o dveh Ljubljančanih, bralcih Dela, ki sta imela težave z uveljavitvijo evropske zdravstvene kartice na Hrvaškem. Toda na ZZZS so zdaj prešteli vloge in ugotovili, da se je od 1. julija pritožilo že 866 slovenskih zavarovancev.

»Največ pritožb je zato, ker so morali slovenski turisti na Hrvaškem obisk zdravnika, zdravljenje in nato zdravilo v lekarni plačati. Največ pritožb zaradi tega je od turistov, ki so letovali v Umagu, Poreču, Puli, na Pagu in na Krku. Vsi pripovedujejo podobne zgodbe, to je, da so obiskali zdravstveni dom, v katerem so jih usmerili v turistične ambulante, kjer niso sprejeli kartice, ampak so morali zdravstveno storitev plačati. To je novost, saj so v prejšnjih letih na teh mestih dobili zdravstvene storitve s kartico, torej zavarovancem storitve ni bilo treba plačati,« je povedala Eva Godina z ZZZS.

V tem trenutku je nemogoče presoditi, za kako obsežno kršitev evropskih predpisov gre, tudi zato, ker vloge prihajajo vsak dan. Tako bo slika realnejša konec septembra, ko bo konec dopustov. Na ZZZS morajo vsako vlogo tudi posebej proučiti, da vidijo, ali gre resnično za kršitev.

Po evropskih predpisih ima vsak državljan EU z evropsko kartico dostop do nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev v katerikoli državi članici EU. O tem, ali je bila storitev nujna oziroma potrebna, odloča zdravnik. Zato je treba vloge pregledati s tega vidika. Nujne storitve so tiste, brez katerih je življenje bolnika ogroženo ali bi se bistveno poslabšalo. Potrebne storitve so po evropski uredbi tiste, ki so nujne iz medicinskih razlogov, upoštevajoč naravo storitve in dolžino bivanja. To pomeni, da se bolniku zaradi bolezni ni treba vračati domov. Nabor storitev, do katerih so upravičeni državljani EU, je širok: vročinska stanja, bolezni malih otrok, poškodbe, predvsem tudi take, pri katerih je potrebna imobilizacija, za vsako bolezen, pri kateri zdravnik predpiše antibiotik, je naštel Damjan Kos z ZZZS.

V turistične samoplačniške ambulante na Hrvaškem pa ne usmerjajo samo Slovencev, ampak tudi druge turiste. V zdravstvenih domovih so namreč obešeni napisi za preusmerjanje bolnikov v nemškem, angleškem in italijanskem jeziku. Težava z uveljavljanjem evropske kartice na Hrvaškem, o kateri smo na primeru dveh Ljubljančanov – bralcev Dela – poročali v torek, bo tako najverjetneje postala vseevropska. Evropska komisija je pred časom zaradi tega vprašanja že obravnavala Španijo.