Nadaljnji prenovi Lanthierija še 4,5 milijona evrov

Po obnovljenem rezidenčnem delu dvorca bodo zdaj rekonstruirali še gospodarskega.

Objavljeno
06. november 2013 19.40
Obnovljen Lanthieri
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Vipava – Prenova veličastnega dvorca Lanthieri v Vipavi se bo nadaljevala. Tukajšnja občina je namreč pridobila še 2,4 milijona evrov kohezijskih sredstev za prenovo gospodarskega poslopja dvorca, sama bo zagotovila še 1,6 milijona evrov, medtem ko bo država primaknila dobrih 400 tisočakov.

Občina Vipava je namreč uspešno kandidirala na drugem javnem razpisu za sofinanciranje prenove in obnove, celostne revitalizacije in modernizacije kulturnih spomenikov v lasti občin iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, ki so ga razpisali na ministrstvu za kulturo. Kot so za Delo povedali na omenjenem ministrstvu, je za prenovo gospodarskega dela dvorca predvidenih nekaj manj kot 4,5 milijona evrov: EU bo z naložbo zagotovila 2.422.500 evrov, država 427.500 evrov, občina Vipava pa 1.634.666 evrov.

Najprej bodo obnovili prostore nekdanje klavnice, ločeni objekt v bližini in najslabše ohranjeni trakt gospodarskega poslopja ob Vipavi, ki ga bodo z novim mostom čez Vipavo povezali s Podskalo. Vzhodni del gospodarskih prostorov dvorca nameravajo urediti v naslednji fazi, predvidoma v letih 2016 in 2017. Poleg tega je občina v gospodarskem delu poslopja predvidela še ureditev prenočišč, kar bi prineslo dodatno vrednost tukajšnjemu turizmu.

Kot dodajajo na ministrstvu, izvajalca del izbira občina Vipava, vsa obnovitvena dela pa morajo biti zaključena najpozneje do 1. avgusta 2015. Naj spomnimo, da je občina Vipava že za prvo fazo prenove dvorca pridobila 2.850.000 evrov nepovratnih sredstev. Preostali delež približno štiri milijone vredne naložbe je zagotovila občina, Lanthierijev dvorec pa je novo podobo dočakal lansko jesen. Večino od 1900 kvadratnih metrov uporabnih površin so dali v najem Univerzi v Novi Gorici, ki je z občino Vipava podpisala tudi pogodbo o 85-letnem najemu.