Supervizor nadgradili s podatki o namenu transakcij

Po novem vključuje podatke o namenu finančnih transakcij proračunskih uporabnikov.

Objavljeno
24. marec 2014 14.02
Posodobljeno
24. marec 2014 15.00
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je nadgradila svojo aplikacijo Supervizor, s katero lahko javnost spremlja poslovanje podjetij z državo.

Po novem lahko s supervizorjem ugotovimo tudi namen finančnih transakcij posameznega proračunskega uporabnika in ne le, koliko in komu je uporabnik sredstva nakazal.

KPK je vključila podatke tistih državnih organov, za katere računovodski sistem upravlja finančno ministrstvo; med drugim tudi vsa sodišča, tožilstva, neodvisni državni organi, različni uradi, inšpektorati in drugi organi v sestavi ministrstev, državni zbor, državni svet, predsednik republike, DURS, CURS, itn. Med njimi ni računovodskih podatkov ministrstva za notranje zadeve in obrambnega ministrstva, ker vodita lastno računovodstvo, so zapisali v KPK.

Z nadgradnjo so omogočili tudi dostop do podatkovne baze (doslej le do prikaza podatkov), ki jo javnost lahko uporabi za nadaljno obdelavo.

Primer prikaza

Za primer smo si izbrali podjetje ministra za infrastrukturo Sama Omerzela - Lastinski d.o.o. V lanskem letu je podjetje od ministrstva za gospodarski razvoj prejelo skupaj okoli 150.000 evrov. Nadgrajena aplikacija Supervizor nam od danes še pokaže namen transacij. V tem primeru: »sredstva za pospeševanje tehnološkega razvoja v privatnem podjetju; sodelovanje v evropskem raziskovalnem prostoru.«