»Nadležni« celjski računovodja

Zakaj na Mestni občini Celje ukinjajo oddelek za finance in gospodarstvo?

Objavljeno
23. junij 2017 18.03
Brane Piano
Brane Piano
Celje – Na odborih in statutarni komisiji posebnega nasprotovanja predlogu župana Bojana Šrota, da ukine občinski Oddelek za finance in gospodarstvo (OFG), ni bilo. Če bodo v torek svetniki sprejeli nov Odlok o organizaciji in delovnem področju občinske uprave, bo Celje ob Novi Gorici in Slovenj Gradcu tretja izmed 11 mestnih občin brez posebnega oddelka ali urada za finance.

S tem bo občinska uprava ostala tudi brez sedanjega vodje OFG Sandija Sendelbacha, ki bi ga po novem najraje videli kot vodjo medobčinske revizije. A to bo treba še ustanoviti.

O Sendelbachu zaposleni na občini pravijo, da v zvezi s financami nadrejeni in podrejeni z njim neradi zobajo češnje. Na celjsko občino je prišel pred 11 leti. Pogled v njen zaključni račun za leto 2006 pokaže, da ga je pričakalo za 18 milijonov evrov neplačanih zapadlih terjatev, lani pa jih je bilo le za nekaj sto tisoč evrov. Tudi sam pravi: »Ne razumem najbolje, zakaj ukinjajo oddelek, še posebej, ker nam je uspelo likvidnost občine močno izboljšati. Imam občutek, da je reorganizacija naperjena proti meni osebno, čeprav bi to lahko uredili drugače in ne bi bilo treba celotne občinske uprave postavljati na glavo.«

Razlogi za nov odlok in organizacijo občinske uprave, kot sta na odborih in statutarni komisiji pojasnjevali Katja Sentočnik in Tjaša Podergajs, so predvsem formalni. Odlok je še iz 2013 in ga je menda treba uskladiti z zakonodajo, organizacijske spremembe pa bodo omogočile učinkovitejše delo.

Na Ministrstvu za javno upravo pravijo, da občinsko upravo in notranjo organizacijo na predlog župana določi mestni svet, pri čemer ni določeno, katere so obvezne notranje organizacijske oblike. Dr. Boštjan Brezovnik, strokovnjak za lokalno samoupravo, to potrjuje in dodaja, da mora biti določeno le, kateri oddelek ali enota občinske uprave je pristojna za finance.

»Se je pa treba vprašati, kakšni bodo dejanski prihranki ukinitve oddelka, saj se za reorganizacijami včasih skrivajo nelegitimni razlogi, lahko gre celo za notranje obračunavanje s spreminjanjem notranjih razmerij in pristojnosti,« opozarja Brezovnik.

V celjskem primeru prihrankov očitno ne bo. Ko je predsednik sindikata občine Jože Krulec prosil direktorico občinske uprave Ingrid Mastnak za pojasnila o morebitnih presežkih med 20 zaposlenimi v OFG, mu je odpisala: »Naj vas pomirim, da predlagana reorganizacija ni zastavljena v smeri zmanjševanja števila delovnih mest in odpuščanj iz na primer poslovnih razlogov.«

Po predlogu župana Šrota bodo pristojnosti OFG razdelili med Oddelek za splošne zadeve in Oddelek za okolje in prostor ter komunalo.