Nadškof Uran bo v Trstu našel zasluženi mir

Alojz Uran si je svoje novo stanovanje, kamor se bo preselil januarja, že ogledal. Farani v Trstu so ga toplo sprejeli.

Objavljeno
18. december 2012 20.45
POPE/
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana – Upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran, ki je letos poleti v pokorščini moral sprejeti navodilo vatikanske kongregacije za škofe, da naj se začasno umakne iz Slovenije, se bo v Trst preselil predvidoma prihodnji mesec. Stanovanje zanj je že prenovljeno, ni pa še opremljeno.

Ljudje blizu upokojenega nadškofa Alojza Urana, ki trenutno živi v Zavodu svetega Stanislava, pravijo, da si je nekdanji ljubljanski metropolit svoje bodoče domovanje v Trstu že ogledal. Tam je, pravijo, naletel na zelo topel sprejem ljudi, »dobil je novo zaupanje«. Med ljudmi zelo priljubljeni nekdanji ljubljanski metropolit se po poletnih zdravstvenih težavah trenutno, pravijo njegovi najbližji, dobro počuti. Sploh naj bi ga navdajalo zadovoljstvo, da bo v tržaških slovenskih župnijah kot duhovnik spet lahko deloval aktivno, in ne v tišini, kot mu je odredila nunciatura, da naj se ravna v Sloveniji: obred svete evharistije Uran trenutno lahko opravlja le zasebno, v svoji sobici.

»Bolje zanj, da gre v Trst. Tam se bo lahko pojavljal z vsemi insignijami, tam bo svoboden,« nam je povedal eden od Uranovih podpornikov. Povedal nam je, da bo gibanje v podporo Uranu po njegovem odhodu sklicalo tiskovno konferenco, na kateri bodo predstavili Uranovo potovanje iz Ljubljane prek Pulja v Trst, rdeča nit njihovega poziva javnosti pa bo ta, »da se take stvari v slovenski Cerkvi v prihodnje preprosto več ne smejo dogajati«.

Za uradno pojasnilo o Uranovi poti iz domovine smo seveda poprosili tudi Slovensko škofovsko konferenco. Ker da »zadeve upokojenega ljubljanskega nadškofa ureja Sveti sedež«, nam na naša vprašanja niso odgovorili. Odgovorov prav tako nismo prejeli od apostolske nunciature.

Ker se je monsignor Uran pred kratkim v ljubljanskem Ignacijevem domu duhovnosti udeležil duhovnih vaj za slovenske škofe, ki jih je vodil sarajevski kardinal Vinko Puljić – na duhovne vaje naj bi Urana povabil sam apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz – , smo na SŠK in na sedež apostolske nunciature naslovili vprašanje, zakaj potem Urana kot enega izmed bolj priljubljenih ljubljanskih škofov nismo videli tudi na nedavni slovesnosti v ljubljanski stolnici svetega Nikolaja, ki je bila dan pred začetkom zgoraj omenjenih duhovnih vaj. Nekateri kleriki ljubljanske nadškofije menijo, da so verniki na sklepni slovesnosti jubilejnega leta ob 550-letnici ljubljanske nadškofije Urana pogrešali preprosto zato, ker ga tam ni hotel videti »glavni gost« ljubljanske cerkvene kurije, slavnostni pridigar Franc Rode, ki ga je papež Benedikt XVI. prav za to slovesnost imenoval za svojega posebnega odposlanca. Nekdanji nadškof, pravijo naši viri, na slovesnost niti ni bil povabljen. Kdo na Slovenski škofovski konferenci, katere predsednik je bil nekoč tudi Uran, je pripravil vabila za udeležence na slovesnost, ki jo je vodil kardinal Rode, nam iz SŠK niso odgovorili.

Upokojeni nadškof Uran, ki ga je stroga vatikanska kazen doletela zaradi domnevnega očetovstva (čeprav Vatikan kljub pozivom nekaterih Uranu naklonjenih klerikov še ni pojasnil, kakšne dokaze ima), bo v Trstu očitno končno našel zasluženi mir. Tam bo deloval pod vodstvom škofa Giampaola Crepaldija, ki do Urana zaradi njegove velike priljubljenosti med verniki, goji globoko spoštovanje.