Nadškofa Stres in Turnšek sta spet del slovenske Cerkve

Nadškofovski službi sta se zaradi afere v mariborski nadškofiji odpovedala pred dvema letoma.

Objavljeno
31. julij 2015 14.19
tre_CERKEV
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Upokojena nadškofa Anton Stres in Marjan Turnšek se lahko po novem brez omejitev vključita v pastoralno življenje Cerkve.

Nadškofovski službi sta se zaradi afere v mariborski nadškofiji odpovedala pred dvema letoma, po enoletnem umiku iz javnega življenja sta se lani vrnila in pomagala pri delu Cerkve, zdaj se bosta lahko posvečala tudi pastorali.

Kot so sporočili s Slovenske škofovske konference (SŠK), je upokojena nadškofa o omenjeni spremembi položaja obvestil prefekt Kongregacije za škofe kardinal Marc Ouellet v sporočilu, ki ga je ljubljanski in mariborski nadškofiji posredoval apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz. Kot je navedel, se lahko oba upokojena nadškofa brez omejitev vključita v pastoralno in drugo življenje Cerkve.

Za obe nadškofiji je to, kot so navedli, vesela novica, saj bosta »nadškofa lahko po svojih močeh in sposobnostih prispevala svoj delež pri pastoralnem poslanstvu in rasti božjega kraljestva«.

Odstopila pred dvema letoma

Kot je za STA pojasnil tiskovni predstavnik SŠK Tadej Strehovec, bosta od danes upokojena nadškofa lahko tudi vodila različne slovesnosti, birmovala in pomagala tudi pri delu škofovske konference. Če bosta v okviru konference vodila kakšno komisijo, bosta tudi člana SŠK, je pojasnil in dodal, da je to odvisno tudi od njiju oziroma njune pripravljenosti.

Neuradno naj bi Stres deloval v okviru ljubljanske, Turnšek pa v okviru mariborske nadškofije, kjer sta tudi sicer službovala pred odstopom.

Stres in Turnšek sta z mesta ljubljanskega oziroma mariborskega nadškofa odstopila na današnji dan pred dvema letoma. K temu ju je papež pozval zaradi njune vloge pri poslovnih odločitvah, ki so privedle do finančnega zloma mariborske nadškofije.

Takrat sta se po navodilih iz Vatikana tudi umaknila iz javnosti za eno leto, Stres je odšel v Francijo, Turnšek pa v Stično. Lani sta se vrnila k delu v slovenski Cerkvi, kjer sta v skladu s svojimi željami in po dogovoru s krajevnimi škofi pomagala po svojih močeh. Zdaj bosta lahko delovala brez omejitev, nosila bosta tudi vsa škofovska znamenja.