Nadzor nad postajališči in brezplačni avtobusi

Ob dnevu brez avtomobila v torek bo uporaba mestnih avtobusov v Mariboru ves dan brezplačna.

Objavljeno
17. september 2015 14.53
LJUBLJANA, 05.08. 2010, avtobus, promet... Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor − Med evropskim tednom mobilnosti, usmerjenim v spodbujanje opuščanja rabe avtomobila kot glavnega prevoznega sredstva v urbanem okolju, bodo v Mariboru izvedli tudi akcijo Postajališče ni parkirišče. Z njo želijo zagotovili varno vstopanje in izstopanje iz avtobusa na avtobusnih postajališčih.

V sklopu te akcije bodo policisti mariborske policijske uprave skupaj z redarji Medobčinskega inšpektorata in redarstva Maribor 22. septembra opravili nadzor nad nedovoljenim ustavljanjem na avtobusnih postajališčih. Poleg tega so napovedali, da bodo pozorni še na druge oblike oviranja trajnostnih oblik prometa, kot so nedovoljeno parkiranje na pločnikih in kolesarskih stezah, izsiljevanje pešcev in nedovoljeno parkiranje na mestih za invalide.

Evropski teden mobilnosti se je sicer v Mariboru uradno začel včeraj z dnevom mobilnosti invalidov, različne prireditve pa bodo potekale do 22. septembra. Takrat bo tudi dan brez avtomobila, tako da bo uporaba avtobusov mestnega potniškega prometa na območju občine Maribor v torek ves dan brezplačna.

»Letošnji Evropski teden mobilnosti poteka pod sloganom Izbiraj, Spreminjaj, Združuj in to sporočilo želimo prenesti občanom, da izbirajo kombinirana prevozna sredstva. Izbira alternativnih prevoznih sredstev je tudi bolj prijetna za potovanje v mesto,« je povedala Nina Gornik Mulec, koordinatorica tedna mobilnosti v Mariboru.

V sklopu tega se bodo po mestu zvrstili številni dogodki; na Trgu Leona Štuklja bo jutri bralni maraton, dan zatem se bo dogajanje prestavilo na Glavni trg in Koroško cesto, kjer pripravljajo druženje ob glasbi. V ponedeljek in torek bodo Glavni trg in dele Koroške ceste zasedli otroci, ki se bodo udeležili kreativnih delavnic, zainteresirani pa bodo lahko preizkusili vožnjo z vozili na alternativna pogonska goriva.