»Naj Janša pove, kje je denar od orožja«

Janez Janša očita Spomenki Hribar, da brani Gregorja Golobiča z lažjo in jo obtožuje veleizdaje. Hribarjeva pa ga poziva, naj položi finančni in materialni obračun o (pre)prodaji orožja iz časa po osamosvojitvi.

Objavljeno
16. junij 2009 07.32
Posodobljeno
16. junij 2009 07.32
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Zaradi afere Golobič lahko kot »stranski produkt« spremljamo zanimivo - po dolgih letih njuno prvo - soočenje med prvakom SDS Janezom Janšo in Spomenko Hribar, ki je bila v preteklih letih njegova neusmiljena kritičarka zaradi preprodaje orožja iz časov po osamosvojitveni vojni. Hribarjeva je, ko je presojala odločitev predsednika Zaresa Gregorja Golobiča, dejala, da je Golobič vsaj priznal napako, kar je neko moralno dejanje v nasprotju z Janšo, ki ni nikoli položil računa, niti moralnega niti finančnega, za preprodajo orožja. Janša je v nedeljo na spletni strani zapisal, da je njena trditev »več kot lažna, je skrajno cinična in žaljiva«. Hribarjeva pa na to odgovarja, da se je Janša končno odzval, a spet z lažmi.

Janez Janša je zapisal, da Spomenka Hribar poskuša zmanjšati pomen laži njenega varovanca Gregorja Golobiča, zbodla pa ga je njena trditev, da ni nikoli položil računa za preprodajo orožja. Janša pojasnjuje, da je bilo že leta 1993 izdelano poročilo o vseh nakupih in odprodajah orožja (še vedno nosi oznako državna tajnost). Od leta 1994 do 2004 so, nadaljuje, različne vlade pod vodstvom LDS sprožile številne preiskave zaradi domnevno nezakonite trgovine z orožjem. »Vloženih je bilo več kazenskih ovadb, tudi proti meni. Odzval sem se na vsa vabila in odgovarjal na vsa vprašanja. V nobenem primeru ni prišlo niti do začetka sodnega postopka,« zapiše Janša v svojem zagovoru pred javnostjo. V preiskavo so se vključili tudi poslanci z dvema komisijama, v kateri je imela večino vladajoča koalicija, a nobena ni uspela zbrati dovolj dokazov, da bi Janšo iz priče prekvalificirali v preiskovanca, še pravi predsednik SDS.

Kdaj bo narod sodil veleizdajalcem?

Janša trdi, da so trditve Hribarjeve lažne, cinične in žaljive, ker se morajo več kot desetletje zagovarjati tisti, ki so na noge postavljali obrambo slovenske osamosvojitve, obtožbe na njegov račun pa da letijo iz vrst politikov, ki so z javno peticijo nasprotovali nastanku Slovenske vojske in ki so leta 1990 sodelovali pri razorožitvi teritorialne obrambe. »Tako so zagrešili največjo veleizdajo slovenskega naroda v novejšem času. Kdaj bo slovenski narod sodil tem veleizdajalcem?« se sprašuje Janša. O Hribarjevi zapiše, da že 15 let ne zamudi nobene priložnosti, da se ne bi »obregnila ob moje ime«. Leta 1994 je vodila kampanjo za njegovo zamenjavo s položaja ministra za obrambo, nato pa je celo izdala »neko knjigo, ki se je ukvarjala s poskusi moje diskreditacije«. »V 18 letih je gospa Hribar postala eden osrednjih stebrov ideološke inteligence, ki za dosego svojih ciljev ne izbira sredstev. Eno od teh je trdoglavo ponavljanje laži,« pravi Janša. Vsi ti ideologi pa da so bili bogato nagrajeni, ne le z državnimi odlikovanji, ampak tudi z materialnimi koristmi. Hribarjevi očita, da je leta 1993, ko je brez dela ostalo veliko ljudi, postala privilegirana poslanska upokojenka na podlagi zakona, ki ga je tudi sama izglasovala.

Zakaj Janša nikoli ni bil obtožen?

Spomenka Hribar v komentarju na Janševo besedilo odgovarja, da se je le odzval na njene ponavljajoče se pozive, naj končno položi finančni in materialni obračun o (pre)prodaji orožja. »Zdaj se je - končno odzval! Pa spet z lažmi: vse, kar navaja kot dokaz, da je o (pre)prodaji orožja javnosti že povedal, so sprenevedanja in nove laži. V resnici nikoli, nikoli tega računa ni položil!« še pravi Hribarjeva. Priče so člani preiskovalnih komisij, je pa res, da Janša ni bil nikoli obtožen, vprašanje pa je, zakaj ne. Hribarjeva se retorično sprašuje, zakaj se državno tožilstvo ni odzvalo na vsaj tri knjige analiz in dokumentov o preprodaji orožja in zakaj se ni odzvalo na objavljena pričevanja o preštevanju milijonov mark za prodano orožje, denar pa ni nikoli prispel v državni proračun. »Zakaj Janša preprosto zdaj ne pove, kje je denar od (pre)prodanega orožja? Če že tega ni storil, naj bo tako prijazen in vsaj ponovi svoje finančno in moralno poročilo o preprodaji orožja,« še pravi Hribarjeva. O pokojnini pravi, da se je upokojila na podlagi zakona, ki ga je pripravila Drnovškova vlada, katere član je bil tudi Janša, zato sprašuje, zakaj ni takrat protestiral proti zakonu, če je bil nemoralen.

Iz torkove tiskane izdaje Dela