Najslabše plačani prihodnji teden pred vlado, kmalu pa tudi pomočnice vzgojiteljic

Vlada pomočnicam vzgojiteljic odreka pravico do pogajanj, zato ni izključena niti stavka. 

Objavljeno
25. oktober 2016 16.19
S. H.
S. H.
Potem ko so pomočnice vzgojiteljic pred enim mesecem zaradi nizkih plač in vladnega neposluha protestirale pred vladno palačo, je problematiko ponovno obravnaval Sindikat vzgoje, izobraževanja, kulture in znanosti Slovenije (Sviz), ki je bil eden od organizatorjev protesta. Spregovorili so o podplačanosti pomočnic in pravičnejšem vrednotenju njihovega dela.

Od ministrice so pred tedni zahtevali začetek pogajanj o višjih plačah in drugačnem poimenovanju delovnega mesta pomočnic vzgojiteljic, ona pa se je skrila za stališče ministrstva za javno upravo, ki pogajanja zavrača, so zapisali na Svizu.

Zato so ji danes poslali javno pismo, v katerem jo sprašujejo, ali odstopa od svojih stališč, da je »treba kompleksno in zahtevno delo pomočnic čim prej ustrezno ovrednotiti«. Poleg tega jih zanima, ali je prelomila obljubo o izboljšanju plač še pred koncem letošnjega leta.

Vladna obljuba se vse bolj odmika

Vladna medresorska delovna skupina se sicer strinja, da se njihova delovna mesta uvrstijo više, vendar ministrstvo za javno upravo napoveduje, da bo komaj konec marca znano, katera delovna mesta bo treba uvrstiti v višji plačni razred.

»Dejansko gre za cinično sprenevedanje vlade s ciljem sindikate javnega sektorja žejne prepeljati čez vodo, saj v rebalansu proračuna za leto 2017 in proračunu za leto 2018 za odpravo anomalij v plačnem sistemu ni načrtovan niti evro!« so ogorčeni na Svizu.

Zato bodo sklicali izredno sejo sindikata, kjer bodo odločali o stopnjevanju protestov oziroma o stavki. Želijo si, da bi imeli pravico do pogajanj o ceni svojega dela, kot so jo imeli policisti in jo ta trenutek uresničujejo tudi zdravniki.

Zdravniki in zobozdravniki, združeni v sindikatu Fides, bodo namreč stavkali od 8. novembra naprej, tako da bodo delali 40 ur na teden. Stavki se bo pridružil tudi sindikat družinskih zdravnikov Praktik.um.

Skrajno nezadovoljni tudi v plačni skupini J

Glavni odbor Sviza je napovedal še, da bo prihodnji teden izpeljal še en protestni shod pred vlado, saj vlada še vedno ni uresničila zaveze, da bo dvignila plače najslabše plačanim delavcem javnega sektorja, ki se nahajajo v skupini J. Gre za čistilke, hišnike, perice, negovalke, voznike, administratorje, poslovne sekretarje, računovodje, ki prejemajo minimalne plače, in z njimi ne morejo dostojno živeti. Več bodo razkrili v četrtek.