Najstarejši ultramaraton vabi v Logarsko dolino

Na že 32. ultramaratonu od Celja do Logarske doline pričakujejo 850 tekačev.

Objavljeno
31. avgust 2016 12.08
felc_solcava
Š. K.
Š. K.
Celje – Na startu 32. legendarnega ultramaratona, kot so tek od Celja do Logarske doline poimenovali tekmovalci, v soboto pričakujejo 850 tekačev. Pomerili se bodo na 75-, 42-, 27- in 17-kilometrski preizkušnji.

Ultramaraton poleg domačih tekačev vsako leto privabi tudi številne iz tujine, ki se potegujejo za evropski pokal. V treh desetletjih so organizatorji iz Društva maratoncev in pohodnikov izpilili najmanjše podrobnosti, že četrt stoletja pa jim pri tem pomaga Slovenska vojska, ki pripravi svoj maraton.

Organizacija je velik logistični in pravni zalogaj, pravi podpredsednik Društva maratoncev in pohodnikov Ivan Žaberl: »Zbrati moramo dovoljenja vseh občin, direkcije za ceste in lastnikov zemljišč, po katerih gre trasa. So pa občine prireditev vzele za svojo in se jim res lahko zahvalimo.« Za varnost ob progi bo skrbelo več kot 30 prostovoljnih redarjev, 18 policistov, tri zdravniške ekipe, poskrbljeno bo za masažo, postavljenih bo 15 okrepčevalnic.

Poleg Celja so starti še v Mozirju (42 km), na Ljubnem (27 km) in v Lučah (17 km). Tekače na krajših progah bo do starta pripeljal avtobus, na cilju jih čaka toplo okrepčilo. Čas teka na najdaljši progi je omejen na 11 ur in pol. Najhitreje je z njo doslej opravil Stanko Barber, ki jo je leta 1993 premagal v štirih urah in 52 minutah, med ženskami pa je bila doslej najhitrejša Neža Mravlje s časom pet ur in 33 minut. Največkrat, 26-krat, je progo pretekel predsednik društva Odon Simonič, ki pravi, da je vsak, ki se na tek odpravi, že zmagovalec.